Dat blijkt uit een intern onderzoek dat gisteren openbaar is gemaakt. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft tien door de organisatie afgeschreven computers verkocht terwijl er nog zeer gevoelige informatie over het Spaceshuttle-programma van de NASA op de harde schijven van die machines stond. Dat bleek woensdag uit een intern onderzoek naar de manier waarop NASA afstand doet van afgeschreven computers. Vier computers die klaar stonden om verkocht te worden bevatten ook gevoelige informatie.

Ernstige tekortkomingen

Volgens dat onderzoek zijn er ernstige tekortkomingen in het proces van het volledig verwijderen van alle gegevens op de systemen. Met name de beheerders in het Kennedy Space Center, Johnson Space Center en de Ames en Langley onderzoekscentra zouden de fout ingaan. De verkochte computers die niet opgeschoond waren, kwamen van die locaties.

Het beleid van NASA schrijft voor dat computers die de organisatie verplaatst, overdraagt aan derden of weggooit eerst gezuiverd moeten worden van vertrouwelijke informatie. Het rapport legt uit dat dit betekent dat de data op de systemen zo behandeld moet worden dat het onmogelijk of bijna onmogelijk is om de data die op de harde schijf stond te herstellen.

Niet goedgekeurde software

Uit het onderzoek van de ruimtevaartorganisatie blijkt dat managers van verschillende locaties niet geïnformeerd werden als computers niet slaagden voor de test die uitwijst of de computers wel goed ontdaan zijn van vertrouwelijke gegevens. In andere gevallen werden de computers helemaal niet getest voor ze werden weggedaan of gebruikten beheerders opschoonsoftware die niet goedgekeurd was.

In het rapport staat ook te lezen dat de onderzoekers enkele computers in het Kennedy space centre vonden die gereedgemaakt waren om verkocht te worden maar waar nog netwerkinformatie van de NASA op stond. Volgens de onderzoekers is het op die manier voor hackers wel erg eenvoudig om specifieke delen van het NASA-netwerk aan te vallen of kwetsbare punten uit te buiten om data te stelen.