De Opportunity beschikt over flashmodules die telkens als de Mars Rover actief wordt data wegschrijft en uitleest over alle metingen die het voertuig doet op de planeet. Maar het jarenlange gebruik eist zijn tol: de geheugenmodule vertoont slijtage, meldt NASA aan Discovery News.

Steeds vaker komt het voor dat de module problemen vertoont. Dat wordt nu nog opgelost door data over te hevelen naar de RAM-modules om die tijdelijk te gebruiken als opslag, maar de RAM wordt telkens geleegd als de Opportunity weer even in slaapstand wordt gezet. Het geeft NASA wel de mogelijkheid de data uit te lezen vanuit het thuisstation op Aarde.

Problemen zorgen voor complete reboot

Maar dat werkt niet altijd en levert zelfs problemen op. Het herhaald wegschrijven naar de RAM-modules veroorzaakt regelmatig storingen en zorgt zelfs voor een reboot van het hele systeem.

NASA werkt aan een oplossing. De versleten module is ern eentje in een serie van zeven, dus door de Opportuniy opdracht te geven slechts de andere zes flashmodules te gebruiken en de gemankeerde module over te slaan, zou het probleem opgelost kunnen worden. Het herprogrammeren van de Mars Rover gaat enkele weken in beslag nemen.