Yosemite National Park heeft het gebruik van 'Unmanned Aircraft Systems' (drones) verboden binnen de grenzen van het park. De laatste jaren hebben de parkwachters een groeiend aantal klachten ontvangen over de lawaai die onbemande vliegtuigjes van particulieren maken.

Toeristendrones verstoren het geluidslandschap en het kunnen hebben van een wilderniservaring, schijven de beheerders van het park op de website. Ook dieren en hulpdiensten zouden last hebben van de drones.

Muzikaal panorama verstoord

"Het park ervaart dat de afgelopen jaren steeds meer bezoekers drones gebruiken binnen de grenzen van het park. Drones zijn gebruikt voor het filmen van klimmers, uitzichten boven de boomgrens en het maken van luchtbeelden van het park. Drones kunnen extreem lawaaierig zijn en kunnen de impact op het geluidlandschap verstoren. Ze kunnen ook de wilderniservaring van andere bezoekers verstoren en zijn niet bevorderlijk voor wildernisreizen", leest de verklaring voor het verbod. Yosemite staat bekend om zijn beschermde wildernisgebied (circa 95 procent) en kent een grote biologische diversiteit.

Hiermee zetten de beheerders van het nationale park mogelijk de toon voor meer natuurgebieden. Ondertussen neemt ook luchtvaartautoriteit FAA stappen op weg naar toekomstige regelgeving rond het privé- en commercieel gebruik van drones. Al laten de nieuwe regels nog jaren op zich wachten.

Yosemite vanaf heden zonder drones: