Door de ontwikkelde lasertechniek kunnen nullen en enen tot duizend maal sneller geschreven en gewist worden, aldus de TU/e. Volgens de onderzoekers is de nieuwe techniek een serieus alternatief voor onder andere Hitachi, Seagate en Western Digital om te gebruiken in nieuwe harde schijven.

Makers van harde schijven proberen steeds meer bits op een vierkante centimeter te proppen. De bit bevindt zich in een domein, een magnetisch gebied, waarin het magneetveld één kant op wijst. Probleem daarbij is dat hoe kleiner het gebied wordt waarop een bit zich bevindt, hoe makkelijker er iets fout kan gaan. De magnetische gebieden hebben de neiging om sneller om te slaan naar de andere kant, waardoor een nul veranderd in een een, wat resulteert in fouten op de harde schijf.

Laserlicht

"Om de domeinen toch kleiner te kunnen maken, moet je materialen gebruiken die magnetisch sterker zijn", schrijven de onderzoekers. Door met een laser het domein van de te plaatsen bit op te warmen is het magneetveld gemakkelijker te veranderen en kan de schrijfkop makkelijker schakelen. "Dit principe is enigszins te vergelijken met het opwarmen van plastic. Door dat te verwarmen, kun je het in elke vorm krijgen die je wil. Na afkoelen is het weer hard en heeft het een nieuwe vaste vorm."

Door laserlicht te gebruiken kan de lees- en schrijfsnelheid van harde schijven makkelijk variëren en wel duizend keer sneller zijn dan bij normale systemen, aldus de universiteit. De TU/e ontwikkelde de theorie met de Technische Universität Kaiserslautern en het Max-Planck-Institut in Stuttgart.