Bij de ontwikkeling waren onder meer Tim Hockin en Patrick Baltz betrokken, Sun-werknemers die een grote rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de RAQ550.

Raqtweak, dat zich sinds 2001 volledig op RAQ-servers richt, gaat het besturingssysteem gratis aanbieden vanaf (het nu in bèta draaiende) Rackstar.net. Het hoopt daarmee vooral bedrijven te bereiken die hun vertrouwde apparaat nog niet kwijtwillen.

Sun kondigde in november 2003 een eol (end-of-life) af voor de Cobalt RAQ550. De serverfabrikant levert nu alleen nog de meest noodzakelijke beveiligingsupdates.

Volgens Leslie Herps, oprichter van Raqtweak, draait het nieuwe besturingssysteem, Rackstar, al op de servers van klanten maar zijn er voor de aanstaande release veel bugs verwijderd en opties toegevoegd. Zo is er een updateservice, een SQL-plugin met een 'active monitor'-component en een optie om het uiterlijk van de interface aan te passen. De beveiligingsmogelijkheden zijn onder meer uitgebreid met smtp-authenticatie en de mogelijkheid om aparte temp-partities aan te maken.

"We hebben goed gekeken naar de problemen die zich in het verleden voordeden. Grote verbetering is dat de DNS-functie in Rackstar volledig automatisch is. De functie stelt nu zelf mail- en webaliassen in en het is ook mogelijk een initiële gebruiker aan te maken — dingen die voorheen vaak fout gingen."

De installatie zou ook een stuk eenvoudiger zijn. "Het is niet veel meer dan een raid-optie kiezen, vijftien minuten wachten, opnieuw opstarten en ip-, netmask- en gateway-gegevens invoeren", stelt Herps.

Rackstar wordt in verschillende talen geleverd, waaronder het Nederlands. Momenteel wordt ook gewerkt aan een Chinese, Russische en Franse versie. Een download is vanaf begin februari beschikbaar, en kan op elk type pc geïnstalleerd worden. "We zullen regelmatig patches gaan releasen", belooft Herps. "Ook voor niet urgente dingen."

Bron: Techworld