Dat moet gebeuren naar het voorbeeld van de 'class action' die in Amerika gaande is vanwege het krasprobleem met de Xbox 360. Een deel van de spelcomputers veroorzaakt krassen op de game-dvd's die daardoor onbruikbaar worden.

Advocatenkantoor Teekens Karstens roept een stichting in het leven namens een groep Xbox-slachtoffers, bleek zaterdagavond in het tv-programma Kassa. "Afhankelijk van het aantal klachten dat momenteel in Nederland speelt, wordt geprobeerd een schikking te treffen met Microsoft. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Wet Collectieve Afhandeling Massaschade."

Inschrijfgeld

Die wet maakt het mogelijk met een vermeende schadeveroorzaker, zonder erkenning van schuld, een schikking te sluiten. De advocaten vragen 25 euro inschrijfgeld. "Hoe ver de stichting kan gaan hangt af van het totale bedrag dat bijeen wordt gebracht door de deelnemers", meldt Kassa. De 25 euro krijgen deelnemers terug als er een schikking is gesloten.

Hardnekkig euvel

Uit juridische documenten in de Amerikaanse zaak blijkt dat Microsoft al in 2005, voor de introductie van het apparaat, op de hoogte was van het euvel. Kassa zegt de afgelopen twee jaar duizenden meldingen over bekraste discs te hebben gehad.

Volgens het tv-programma zetten nieuwe verklaringen van Microsoft-medewerkers in de Amerikaanse zaak de deur open voor juridische claims van gedupeerden. Microsoft heeft in Amerika aangekondigd in maart met bewijs te komen dat de Xbox 360 niet gebrekkig is gefabriceerd.