Dat zegt branchevereniging ICT~Office. Het doet deze voorspelling aan de hand van de uitkomsten van de ICT~Marktmonitor 2010 die nu is gepubliceerd. Die marktmeting is gedaan in samenwerking met onderzoeksbureau Heliview.

Dienstverlening voorop

De bestedingen in software en dienstverlening zullen in 2010 groeien met respectievelijk 2,0 en 2,1 procent. Met name het groeicijfer in dienstverlening is een belangrijke graadmeter, omdat dit recessiegevoelige segment in de afgelopen jaren zware klappen heeft opgelopen. Vorig jaar daalden de bestedingen in dienstverlening nog met 8,3 procent. Software daalde in 2009 met 4,1 procent.

Volgens ICT~Office zullen de hardwarebestedingen in Nederland dit jaar nog dalen met 1,1 procent. Dat komt bovenop de 11,4 procent daling van vorig jaar. Opmerkelijk is dat onderzoeksbureau Gartner een tegengestelde voorspelling doet. Die marktvorser is vandaag eveneens met een bestedingsvoorspelling gekomen, waarin juist wordt verwacht dat hardware wereldwijd de aanjager zal zijn van de groei in ict-bestedingen.

Wereldwijde groei

Gartner verwacht daarbij wel dat de dollar een zwakke positie inneemt tegenover de ijzersterke Chinese munt en de robuuste andere Aziatische munteenheden. Daardoor zou de omzet in dollars een grotere groei weergeven dan de werkelijke groei; 5,3 procent ten opzichte van 1,6 procent in totale ict-bestedingen. Gartner zegt dat de wereldwijde uitgaven aan hardware met 5,7 procent zullen stijgen. Vooral consumenten blijven grif betalen voor mobiele computers.

Bron: Channelworld.