De mobiele operator bevestigt een bericht van Nu.nl waarin wordt gesteld dat de introductie van de telefoon is uitgesteld. Eerder zei Vodafone dat de telefoon in mei op de markt zou komen, maar dit gaat sowieso niet door. Wanneer het eigen Android-toestel van Google wel verkrijgbaar is, durft de provider niet te zeggen. "Stel, ik zeg twee weken en het wordt een half jaar", zegt een woordvoerster. "Ik weet het gewoon niet."

Volgens haar verschijnt ligt het toestel voorlopig niet in de Nederlandse schappen vanwege 'logistieke problemen'. Waar die problemen precies liggen, weet de rpovider zelf ook niet. Het kan aan Google of aan hardwaremaker HTC liggen. "De distributie is nog niet op gang hier naartoe."

Geen structureel probleem

Ondanks dat noch de reden van het uitstel noch een nieuwe introductiedatum bij de provider bekend zijn, weet de woordvoerster wel te melden dat er geen sprake van een structureel probleem. "Niet dat wij weten", wil de zegsvrouw nog kwijt.

In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wordt het toestel wel al verkocht. Daar komt het standaard met Google Maps Navigation, volledig stemgestuurde turn-by-turn navigatiesoftware. De Nederlandse webwinkel Belsimpel biedt sinds februari al geïmporteerde Nexus One-telefoons aan. Die kosten 250 euro in combinatie met een Vodafone-abonnement.

Google staakt eigen verkoop

Verder heeft Google net wel besloten de stekker te trekken uit de eigen online-winkel waar het zijn Nexus One direct aan consumenten verkoopt. De internetreus verlaat zich voortaan op de indirecte verkoop, zoals via operators als Vodafone.