De e-reader met 8.1 inch touchscreen en stylus-bediening wordt vanaf oktober in de Verenigde Staten verkocht voor een adviesprijs van 400 dollar. Best Buy, de grootste keten van consumentenelektronica in de VS, gaat het toestel exclusief verkopen. Voor e-books kunnen klanten putten uit de webwinkel van Barnes & Noble (750.000 titels in ePub-formaat).

Digitale kranten worden geleverd door Newspapers Direct, die meer dan 1100 internationale kranten in het assortiment heeft. Geruchten over het apparaat circuleren al langer.

Voor draadloze connectiviteit gebruikt DR800SG het netwerk van Verizon. De e-reader heeft een HSDPA-modem van Qualcomm, die in tegenstelling tot de Kindle, die op het CDMA-netwerk van Sprint zit, DR800SG-klanten ook buitenland content laat downloaden op andere HSDPA-netwerken.

Concurrent met Big Brother-aanpak

IREX lijkt de concurrentie met Amazon bewust op te zoeken, en maakt in het persbericht een expliciete verwijziging naar Amazons omstreden beslissing om al verkochte edities van 1984 terug te halen van Kindles, door een rechtenkwestie.

"Ik geloof dat wanneer consumenten realiseren welke vrijheid ze hebben met het IREX-model, dat ze ons gaan zien als de 'Virgin' [het concern van Richard Branson, red] van digitaal lezen vergeleken met de Big Brother-aanpak van andere bedrijven. Klanten staan bij ons centraal. Dat zal op den duur het verschil maken."

Medio 2010 moet de DR800SG ook in Europa uitkomen. Volgens David Edgar, directeur van IREX, zijn er in Groot-Brittanni├ź al vergevorderde gesprekken met retailers, uitgevers en telco's voor een lancering.

Spin-off van Philips

IREX Technologies is een spin-off van Philips. Eerder bracht de e-readerfabrikant al de iLiad, de DR1000 In Nederland heeft. Het eerste model, de iLiad, werd in 2006 uitgebracht en later in combinatie met de ePaper van NRC Handelsblad verkocht. In september 2008 volgde de Digital Reader 1000, een groter model bedoeld voor de zakelijke markt.