Dat liet Intel weten op een persbijeenkomst in San Francisco. IBM liet op hetzelfde event een Nehalem EX server zien die was uitgerust met 64 cores en support voor 128 threads.

Intel hield de precieze specificaties van de processor nog geheim, zoals de kloksnelheid en de prijs. Wel werd duidelijk dat de Nehalem EX een snelheidsmonster wordt voor high-performance computing.

Foutcorrectie

Een detail dat tot de verbeelding spreekt is de foutcorrectie feature. MCA Recovery zal fouten die een systeem anders zouden laten crashen opmerken en verhelpen, zei Boyd Davis, de general manager van Intels server platformen.

“De chip zal system errors die in de CPU of het systeemgeheugen optreden detecteren en vervolgens zal het die in samenwerking met het besturingssysteem corrigeren. Dat kan de systemen fouttoleranter maken en zorgen voor meer uptime”, zei hij.

High-end

De foutcorrectie is een feature die door Intel meegeleverd wordt in de high-end Itanium chips. De Nehalem EX is de eerste x86 processor die zoiets aan boord heeft, vertelde Davis. Het lijkt erop dat Intel door het toevoegen van foutcorrectie de Nehalem EX meer in het high-end segment neerzet. Daar gaat de processor concurreren met de Sparc van Sun en de Power van IBM, maar ook met de Itanium van Intel zelf.

De Itanium processoren zijn tot nu toe minder succesvol gebleken dan werd gehoopt. Slechts een handjevol leveranciers, waaronder HP, verkopen Itaniumservers. Bovendien is de release van de volgende versie van Itanium (codenaam Tukwila) uitgesteld tot volgend jaar. Toch is Davis niet bang dat de Xeons gaan interen op de Itaniums. “Klanten die bijvoorbeeld Unix-gebaseerde systemen draaien zullen eerder voor Itanium kiezen dan voor Xeon”, zei hij. “Bovendien is de foutcorrectie in Itanium geavanceerder dan in de Nehalem EX en het kan een groter aantal fouten aan.”

Bron: Techworld