De afgelopen weken hebben verschillende hosting providers valse notice en takedown brieven ontvangen van ene “Jeffrey Hofmans" van “Advocaten kantoor Hofmans". Die verzoekt de hosters sites uit de lucht te halen en anders volgen “juridische stappen".

Dreigbrief van nepadvocaat

Screenshot van dreigbrief van nepadvocaat “Jeffrey Hofmans". Zie grote versie.

Nepadvocaat

Maar deze Hofmans bestaat helemaal niet en het advocatenkantoor is, evenals de site hofmansadvocaten.nl, nep. Dat meldt ict-jurist Arnoud Engelfriet. Webwereld heeft verschillende fake dreigbrieven ingezien. Het ontvangende hostingbedrijf wil echter niet in de publiciteit. Eind januari is er melding gedaan van de kwestie op het forum van Webhostingtalk.

Omdat het valselijk uitgeven als advocaat een strafbaar feit is, doet de Orde van Advocaten aangifte. Dat bevestigt de Amsterdamse deken van de Orde, Germ Kemper, tegenover Webwereld.

Hacktools

Het is nog onduidelijk wie er achter de nepadvocaat zit. De sites die volgens “Hofmans" offline moeten bieden tooltjes aan om bijvoorbeeld webcamgesprekken of MSN-chats op te nemen. De sommaties ogen daarom in eerste instantie ook authentiek, omdat ze stellen dat deze sites “zich bezig houden met hacking en verkoop van illegale software".

Bovendien zouden ze “inbreuk maken op het merkrecht Facebook®, Hyves® en Windows Live Messenger®."

Maar uit de exacte formulering en vooral uit de site blijkt dat het allemaal nep is. De site bestaat uit templates en teksten die van elders zijn gekopieerd, zo toont Engelfriet aan.

Orde doet aangifte

De Amsterdamse deken Kemper meldt dat hij al enkele weken geleden contact heeft gehad met het parket van het Openbaar Ministerie, maar begin volgende week aangifte zal doen.

Kemper heeft via e-mail contact gemaakt met de nepadvocaat, die claimde dat het om een schoolproject zou gaan en de site offline zou gaan, maar dat is tot op heden niet gebeurd.

Het is volgens hem zeer zeldzaam dat mensen zich valselijk uitgeven voor advocaat en een hele site optuigen. Een paar jaar geleden was er wel een phishingoperatie die een quasi-advocatensite hadden gebouwd om mensen geld af te troggelen, vertelt Kemper.

Nieuwe dreigementen

Inmiddels meldt de moderator van Webhostingtalk dat ook hij dreigmail heeft gekregen van "Jeffrey". Die stelt "enkel webdesigner" te zijn en nu geen geld meer te kunnen krijgen voor zijn creatie hofmansadvocaten.nl.

"Ik weet dat ik ben fout geweest door een emailtje te sturen maar ik heb gewoon een stront hekel aan die wannabe hacksites! Nee ik heb zelf geen hacksites maar ik ontvang telkens van die @@#@!# kut mails van die sites, dat is de reden dat ik me een beetje heb laten gaan. En nu kan ik me design straks niet meer verkopen terwijl ik er heeel veel werk in heb gestoken", schrijft Jeffrey, om vervolgens te dreigen met een echte advocaat, zijn oom. Daarnaast dreigt hij een exploit los te laten waardoor webhostingtalk.nl van Google zou worden verbannen.

Update 13.25 uur: Inmiddels is hofmansadvocaten.nl, de site van het nepadvocatenkantoor, uit de lucht gehaald. Op de homepage staat nu de melding: "De website is verwijderd en de domeinnaam is opgeheven."