NetApp klaagde in 2007 al Sun aan omdat diens bestandssysteem ZFS inbreuk zou plegen op patenten van NetApp. Sun antwoordde prompt door NetApp op zijn beurt aan te klagen omwille van inbreuken op patenten van Sun, zoals wel vaker gebeurde. De zaak, die samen met de overname van Sun overgeërfd is door Oracle, is nog hangende. NetApp en Oracle zouden ondertussen hun dispuut buiten de rechtszaal proberen op te lossen.

Met de aanval op Coraid richt NetApp zich nu voor het eerst niet alleen op de originele ontwikkelaars van ZFS, maar ook op third-party verkopers. Daarmee voert het de druk op andere storageleveranciers die ZFS in hun producten gebruiken op. Als NetApp en Oracle bijvoorbeeld tot een overeenkomst komen, waarbij Oracle betaalt voor een licentie voor NetApps-patenten in ZFS, dan zullen Coraid en soortgelijke bedrijven deze licentiekosten ook moeten ophoesten, wat een stevige streep door hun rekening is.

Open source

ZFS-code wordt ook gebruikt in een aantal open source projecten en heel wat closed source projecten. ZFS wordt onder de licentie CDDL verspreid, waardoor het beschikbaar is in FreeBSD (waarop de NetApp filers gebaseerd zijn) en Nexenta Core Platform, de opensource-basis van NexentaStor. CDDL geeft gebruikers, distributeurs en verkopers van ZFS wel een royalty-free licentie voor de patenten van Sun/Oracle die op ZFS van toepassing zijn, maar beschermt niet tegen inbreuken op patenten van derden. In de laatste jaren hebben enkele storagebedrijven competitieve producten geïntroduceerd op basis van ZFS, en het lijkt erop dat NetApp met deze juridische dreiging verdere concurrentie wil afschrikken.

Coraid gebruikt in zijn hardware NexentaStor van Nexenta Systems, net zoals Compellent dat doet. Nexenta Systems heeft echter nog geen brief van NetApp ontvangen. CEO Evan Powell merkt op de corporate blog van Nexenta Systems op dat ZFS open source is, en de code dus niet zomaar teruggetrokken kan worden. Bovendien benadrukt hij dat het juridische geschil tussen NetApp en Oracle in twee richtingen gaat: NetApp is zelf ook aangeklaagd door Sun.

Legacy producenten

Tot slot doet Powell een oproep: "Als je één van de 78% van de bedrijven bent die open source ondersteunen, dan is het nu tijd om te stoppen met het kopen van oplossingen van legacy producenten die hun toevlucht nemen tot rechtszaken." Hij wijst er ook op dat EMC onlangs het bedrijf GreenPlum heeft gekocht, dat eveneens een ZFS-gebaseerde oplossing aanbiedt: "EMC lijkt zich dus comfortabel te voelen bij de status van ZFS."

Bron: Techworld