Pc-producenten kiezen en masse voor de goedkope Starter Edition voor op hun netbooks. Daarnaast bieden ze vaak ook nog Windows XP Home-uitvoering. Die oude versie mag nog tot oktober 2010 worden geleverd.

Dell: 50-50

De voorkeur voor Starter Edition blijkt uit een rondgang van Webwereld langs oem's. Dell biedt nu in Nederland twee netbookmodellen die elk met XP of 7 Starter zijn te verkrijgen. Dat komt dan dus neer op 4 'winkelmodellen', legt een woordvoerder uit.

Daarbij zijn netbooks met XP Home 20 euro goedkoper dan dezelfde met 7 Starter erop. Het Mini10-model met de oudere Windows-versie staat op Dells website overigens met een langzamere Atom-processor. Verder gaat het wel om gelijke hardware. Wereldwijd is de verhouding bij Dell-netbooks tussen XP Home en 7 Starter Edition ook 50-50.

HP en Compaq

HP hanteert een merkenscheiding voor Windows 7 en XP op zijn netbookmodellen, mini's geheten. De nieuwe Windows-versie draait op mini's onder eigen naam en het oudere besturingssysteem op machines onder de naam van het overgenomen Compaq. Beide zijn beschikbaar voor de consumentenmarkt.

"Alle modellen mini van HP zijn uitgevoerd met Windows 7. Alle modellen mini van Compaq zijn uitgevoerd met Windows XP", vertelt een woordvoerder. De modellen met 10 inch scherm komen met Windows 7 of XP. HP meldt dat het ook een 11,6 inch model levert dat de Home Premium-uitvoering van Windows 7 draait. Linux wordt niet geleverd aan de consumentenmarkt, meldt het bedrijf.

Segmentering

Voor de zakelijke markt biedt HP klanten de keuze uit XP Home, Suse Linux of Windows 7 Starter. Ook de MS-Dos kloon FreeDos is een optie. De woordvoerder laat weten dat het aandeel van Windows 7, Starter Edition dus, op netbooks voor de zakelijke markt nog beperkt is. De transitie naar Windows 7 vereist daar meer tijd, legt zij uit.

Acer vaart een soortgelijke koers voor netbooks. Het biedt XP Home op de instapmodellen, 7 Starter Edition voor de middenmoot, en 7 Home Premium op een topmodel. Hetzelfde geldt voor Samsung.

Netbook-'uitvinder' Asus houdt het voor Nederland nu op XP Home en Linux. Het Taiwanese bedrijf heeft de goedkope subnotebook populair gemaakt, met Linux erop.

Toshiba kiest Starter

Toshiba is met de introductie van Windows 7 overgestapt op die nieuwste Windows-versie. Product manager Danny Vervaeke van Toshiba Benelux laat weten dat 100 procent van de netbooks van dit bedrijf Windows 7 draaien. Dat gaat dan puur en alleen om de Starter Edition.

In winkels en op webshops zijn nog wel Toshiba-netbooks te vinden met de Home Edition van Windows XP, maar dat zijn nog oude voorraden. Die modellen zijn 'end of life', legt Toshiba uit. Wel zijn ze nog terug te vinden op de site van Toshiba, om te laten zien wat er nog in omloop is totdat de voorraad op is.

Meer dan 3 applicaties

Begin dit jaar was Toshiba nog negatief over de Starter Edition van Windows 7. Die beperkte uitvoering was te basaal voor de Benelux-markt. Ook netbook-pionier Asus zag niets in de instapuitvoering van Windows 7. Dell bood toen ook nog Ubuntu voor netbooks.

Enkele maanden na die eerdere rondgang van Webwereld onder netbookproducenten heeft Microsoft de meest omstreden beperking in de Starter Edition geschrapt. Dat was de limiet om maximaal drie applicaties tegelijk te draaien. Het gerucht daarover ging al eind mei, maar is begin juni officieel aangekondigd.

Andere beperkingen

De applicatiebegrenzing gold overigens niet voor achtergronddiensten zoals antivirus of Bluetooth-software. Dergelijke 'services' telden weer wel mee als de gebruiker het venster van die software opende, dus het naar de voorgrond haalde.

Andere beperkingen voor de instapuitvoering van Windows 7 gelden nog wel. Dat omvat een maximaal toegestane schermgrootte van 10,2 inch, een harde schijf van ten hoogste 250 GB of een ssd (solid state drive) van maximaal 64 GB, een single core processor op 2 GHz of langzamer.

Daarnaast kan de instapuitvoering niet de Aero Glass-interface draaien, is de desktopachtergrond niet te veranderen en ontbeert het domain-support (voor zakelijk gebruik).

Later bijbetalen

De omarming van Starter Edition door oem's lijkt vooral ingegeven te zijn om het prijsverschil met XP netbooks niet te groot te maken. Vervolgens hoopt Microsoft erop dat gebruikers van Starter Edition zich alsnog laten verleiden om een zwaardere uitvoering van Windows 7 aan te schaffen. De softwaregigant benadrukt immers al geruime tijd dat ook de volledige Windows 7 versies prima op relatief lichte hardware kunnen draaien.

Dat upgraden kan zonder installatie; de softwareleverancier biedt een opwaardering 'ter plekke' aan met zijn Upgrade Anytime-programma. Elke Windows 7-installatie bevat namelijk de functionaliteit van alle andere uitvoeringen. Na bijbetaling ontsluit de ingevoerde productcode de functionaliteit van de volledige versie.