De omzet uit de verkoop Atoms is met 15 procent teruggelopen naar 352 miljoen dollar in het afgelopen kwartaal. Intel staat op het punt zijn nieuwe generatie Atom-chips uit te brengen. Die zijn nog energiezuiniger en volgens de fabrikant ook geschikt voor smartphones en tablets. In die markten is Intel nagenoeg afwezig. De meeste smartphones en tablets hebben een processor op basis van de ARM-architectuur aan boord.

Maar Intel moet naarstig op zoek naar nieuwe omzet, omdat niet alleen de verkoop van netbooks terugloopt, maar ook de markt voor allround pc's verslapt. Volgens onderzoeksbureau IDC is de pc-markt in het tweede kwartaal van dit jaar slechts met 2,6 procent gegroeid. Dat komt overigens toch nog neer op een totale productie van een indrukwekkende 84,4 miljoen stuks.

Laptops nekken netbooks ook

De hoogste baas van Intel, Paul Otellini zegt dat de afzet van netbooks niet alleen last heeft van de populariteit van tablets. Een andere nadeling invloed is de interesse van consumenten voor laaggeprijsde laptops met schermen van 15 en 17 inch. Van alle verkochte processors van Intel maken de nieuwe Core i3-, i5- en i7-series inmiddels tweederde van de omzet uit.

Intels grootste winstmarges komen uit de zakelijke markt, waar de serverproducten een omzetstijging van 15 procent lieten zien. De toename aan internetverkeer maakt dat de groei in de markt voor datacenters sterk blijft, zegt Otellini. Met een totale omzet van 13 miljard kent de chipgigant een omzetstijging van 21 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De winst is uitgekomen op 3,2 miljard dollar.