Netwerkproducent ZTE verkoopt zijn bedrijfstak die onder meer afluistertechnologie produceert, meldt persbureau Reuters. Het Chinese bedrijf beloofde een Amerikaanse senaatscommissie al eerder deze afdeling af te stoten. Amerika maakt zich zorgen dat netwerkproducenten als ZTE en Huawei backdoors in hun apparatuur bouwen om telecommunicatie af te luisteren.

Telefoontaps niet meer van ZTE

ZTEsec is de tak die verantwoordelijk is voor afluisterapparatuur. Op beurzen demonstreerde het bedrijf aan overheden producten om wachtwoorden van populaire e-maildiensten te detecteren, internetverkeer te filteren, telefoongesprekken te tappen en onderschepte data te minen. ZTE wil door het bedrijf af te stoten weer focussen op de zaken die passen binnen de strategische ontwikkeling van het bedrijf, zo laat de organisatie weten.

De fabrikant doet zijn volledige belang in ZTEsec van de hand aan tien verschillende Chinese investeringsmaatschappijen. Met de deal is tussen de 44 en 54 miljoen euro gemoeid. ZTEsec verkoopt afluisterapparatuur aan overheden en opsporingsdiensten. Maar vanaf nu niet meer onder de vlag van ZTE.

Chinese apparatuur verboden

Australië en Canada onderzoeken ook of het wel zo'n goed idee is om op Chinese netwerkapparatuur te vertrouwen. Australië heeft zelfs de uitrol van Huawei-producten in het landelijke netwerk verboden. De politieke oppositie in dat land wil dit verbod overigens terugdraaien. Ook Canada heeft na de kleine rel in de VS besloten beleidsaanpassingen te doen.

De Tweede Kamer wil na de ophef die in de VS ontstond ook van KPN weten hoe het zit met de implementatie van Huawei-producten bij KPN. De provider heeft laten weten daar geen uitspraken over te doen. Volgens KPN is het bedrijf gebonden aan een geheimhoudingsverplichting met de netwerkleverancier, maar zijn er strikte afspraken gemaakt over security.