In het verleden boekte Phil Kennedy al successen met brein-computer-interfaces, onder meer om mensen in een vergevorderd stadium van ALS nog te laten communiceren, zo meldt MIT's Technology Review. Maar de laatste jaren werd keuringsdienst FDA steeds strenger, waardoor hij geen implantaten meer kon gebruiken.

Wond sluit niet

Hij zocht een vrijwilliger om een nieuwe neurorecorder in Centraal-Amerika te implanteren, maar kon deze niet vinden. Uiteindelijk besloot hij het implantaat bij zichzelf te laten implanteren met een operatietechniek die hij zelf heeft bedacht. "Ik probeerde mezelf er jarenlang van te overtuigen om het niet te doen."

Saillant detail: de incisie in zijn schedel ging niet goed dicht en na enkele weken moest de implantaat noodgedwongen worden verwijderd. De onderzoeker had gehoopt jarenlang data te kunnen verzamelen, maar hij moet het doen met de dataset die hij nu heeft.

Gedachten-naar-spraak

Die is ondanks zijn beperking overigens veelbelovend, aldus de wetenschapper. Hij ontdekte dat dezelfde neuronen worden geactiveerd als je woorden denkt als wanneer je ze uitspreekt. Dezelfde 65 combinaties worden in beide gevallen geactiveerd. Hij hoopt hiermee voortgang te boeken bij de bouw van een nieuwe decoder die denkpatronen moet vertalen naar gesproken tekst.