Officieel ondersteunt Google's nieuwste Android-pronktoestel geen 4G. De door LG gemaakte smartphone houdt het bij 3G, dat wijdverbreid in gebruik is. Google-topman Andy Rubin verklaarde bij de lancering van de Nexus 4 dat het bedrijf geleerd heeft van de Galaxy Nexus die nog wel 4G ondersteunde.

4G mijden, maar wel inbouwen

LTE is volgens de Android-manager nog niet uitontwikkeld. Ondersteuning voor de diverse frequenties die in verschillende landen dienst doen voor 4G vereist het inbouwen van verschillende antennes. Rubin stelt dat dit niet bepaald voor een goede gebruikerservaring zorgt. Apple gaat met zijn iPhone 5 wel voor 4G en kiest daarbij voor drie frequenties.

Toch mijdt Google 4G niet geheel in de Nexus 4, die breder en groter is dan de iPhone 5 (zie foto). Uit een ontleding door reparatiebedrijf iFixit blijkt dat die nieuwste smartphone wel degelijk is uitgerust met 4G-hardware, van chipmaker Qualcomm. Op het moederbord bevinden zich aan de ene kant een LTE-chip en aan de andere kant een gsm/cdma-modemchip voor 4G. De ene verzorgt dataverkeer, de ander zorgt voor het transport van spraak over 4G-netwerken.

Vastgelijmde batterij

Naast de aanwezigheid van 4G-hardware ontdekt iFixit nog een verrassing, meldt techblog Ars Technica. De batterij van de Nexus 4 zit vastgelijmd en is slechts met veel moeite los te krijgen. Dit benadeelt de repareerbaarheid van het toestel, en bemoeilijkt vervanging van de batterij door de eindgebruiker.