Opmerkelijke taal van Google-ceo Schmidt. De Nexus One, bepaald geen verkoopsucces, is volgens hem een doorslaand succes. De introductie van de telefoon heeft er voor gezorgd dat Android vleugels kreeg, stelt hij.

"Het idee anderhalf jaar geleden was om met de Nexus One de phone platform hardware business vooruit te brengen. Dat is absoluut gebeurd", zegt Schmidt tegen de Britse krant The Telegraph. "Het was zo succesvol dat we geen tweede hoeven te doen. We zien dat als positief, maar mensen bekritiseren ons daarvoor. Ik belde naar het bestuur [van Google] en zei: Ok, het heeft gewerkt. Gefeliciteerd, we stoppen."

Macht operators breken

Schmidt doelt daarmee niet op het mobiele Android-platform, maar op de achterliggende strategie van de Nexus One. De door HTC gemaakte 'Googlephone', die in de Verenigde Staten simlockvrij verkocht werd via Google zelf, was mede bedoeld om de macht van telecomoperators te breken. Hierin zou Google volgens Schmidt geslaagd zijn.

Een Nexus Two, waar een Google-topmanager vlak voor de verschijning van de Nexus One al over sprak, is gezien Schmidts opmerkingen uitgesloten. De Nexus Two zou een zakensmartphone worden met een uitschuifbaar qwert-toetsenbord. Een BlackBerry-rivaal dus.

Nexus One ingehaald

Na de release is de Nexus One al aan diverse kanten ingehaald door nieuwere en krachtigere Android-telefoons. Die waren al enige tijd in ontwikkeling.

Toch behoudt de Nexus One één voordeel. De simlockvrije versies die via de Google-websites verkocht zijn, zijn als enige toestellen uit de Android-stal automatisch over op versie 2.2 (Froyo) van het smartphonebesturingssysteem. Andere Android-toestellen zijn softwarematig nog aangepast door de mobiele operator of door de toestelfabrikant, waardoor de update naar 2.2 pas later komt.

Voor de Nexus One is Google inmiddels afgestapt van het oorspronkelijke verkoopmodel. De verkoop van simlockvrije modellen via de eigen webwinkel is gestaakt. Diverse operators voeren het model nu, zoals Vodafone in Nederland.

Geen Google-tablet

Schmidt zegt in zijn interview met The Telegraph ook dat er voorlopig geen tablet of netbook onder Google-naam gemaakt wordt. Hij erkent dat daar bij zijn bedrijf wel over gepraat is. Uiteindelijk is besloten om hardwarepartners van start te laten gaan geven, voordat Google zich ermee gaat bemoeien. Een eigen tablet of netbook is dus niet uitgesloten, maar voorlopig niet aan de orde.