Android-chef Andy Rubin van Google heeft gezegd dat de volgende versie van de Nexus One gericht zal zijn op zakelijke gebruikers. Ook is het mogelijk dat dit toestel een fysiek toetsenbord krijgt, schrijft persbureau Reuters. Zo'n smartphone kan een bedreiging vormen voor Blackberry, een van de populairste zakentoestellen.

Rubin, het brein achter Google Android, maakte de opmerkingen over de opvolger van de Nexus One tijdens een interview met de Wall Street Journal op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

179 dollar aan hardware

De Nexus One - als simlockvrij toestel te koop voor 529 dollar - bevat volgens het onderzoeksbureau iSupply 179 dollar aan onderdelen. Het bedrijf haalt alle populaire telefoons uit elkaar om te bekijken wat de prijs van de gebruikte onderdelen bedraagt. Duurste onderdeel is Qualcomms Snapdragon-chip met 1 Ghz kloksnelheid.

Het toestel is gemaakt door de Taiwanese fabrikant HTC. Google verkoopt de telefoon voor het eerst ook simlockvrij via een eigen website. De Nexus One is later dit jaar ook in Nederland te koop via Vodafone.

Populariteit Android

Blackberry is in de VS razend populair, maar Google Android is afgelopen jaar voor consumenten een steeds bekendere naam geworden. Op dit moment zegt 21 procent van de Amerikaanse consumenten die binnen de komende negentig dagen een smartphone willen kopen voor een Android-toestel te gaan. In dit recente onderzoek van ChangeWave is Android nu nummer twee, gevolgd door Blackberry (18 procent). Meest gewild is de iPhone (28 procent).

Merken en patenten

Vorige week bleek dat er rond Google's merknamen Nexus One en Android juridische geschillen zijn ontstaan. Google zou de rechten schenden van de erfgenamen van science-fiction schrijver Philip K. Dick, auteur van het boek waarop de film Blade Runner is gebaseerd. Daarin komen 'Androids' voor van het model 'Nexus'. Juridische experts zijn verdeeld, maar geven de klagers weinig kans.

Juridische obstakels zorgden er wel voor dat Google multitouch-functies moest weglaten in het Amerikaanse model van de Nexus One. Apple is in bezit van patenten op multitouch, maar die gelden alleen binnen de VS. Het internationale exemplaar dat de Duitse ict-site Heise vorige week testte bleek wel volwaardige multitouch te hebben ingebouwd én geactiveerd.