De grote opkomst wordt voorspeld door analistenbureau iSuppli. Het bedrijf stelt dat dit met name komt omdat grote spelers als Google en Nokia de techniek near field communication (nfc) steeds beter ondersteunen. Die is nodig voor betalen via de telefoon.

Revolutie in betalen via mobieltjes

Nokia en Google hebben allebei plannen aangekondigd om nfc te ondersteunen. Nokia zegt dat het volgend jaar software voor mobiele betalingen aan smartphones gaat toevoegen. Google heeft al ondersteuning voor nfc toegevoegd aan Android 2.3.

De Nexus S, het nieuwste toestel van de zoekgigant, heeft al hardwareondersteuning voor nfc ingebouwd. Het bedrijf gebruikt daarvoor chips van het Nederlandse NXP.

Jagdish Rebello, directeur en analist bij iSuppli, stelt dat er een revolutie in mobiele betalingen ontketend zal worden door de nfc-technologie. Hij verwacht dat het in de toekomst gemeengoed wordt om bijvoorbeeld buskaartjes en vliegtickets te kopen, of geld op te nemen door de mobiele telefoon alleen even tegen een draadloze betaalterminal aan te houden.

Gemaakt of gekraakt in 2012

Waar volgend jaar de eerste grote bewegingen in de revolutie van het betalen met een mobiele telefoon plaatsvindt, verwacht Rebello dat 2012 het jaar is waarin nfc gemaakt of gekraakt wordt. “Terwijl er heel wat proeven met nfc gepland zijn of al lopen in verschillende delen van de wereld, is het belangrijk dat er ook een business model komt voor betalen via het mobieltje. Elke betrokken partij moet immers waarde zien in het aanbieden van de dienst”, zegt hij tegen de Wall Street Journal.

Mocht nfc in 2012 echt omarmd worden, dan verwacht iSuppli dat in 2014 zeker 13 procent van de verkochte mobieltjes ondersteuning voor nfc biedt. Dat zijn er dan in totaal 220,1 miljoen.