In veel gevallen is bovenstaande tóch het argument om tot virtualisatie over te gaan, constateerde IT-mastodont Rick Cook onlangs in zijn blog. De neiging om alles dat op een virtuele server gezet kan worden, daar ook daadwerkelijk op te zetten, slaat wat betreft sommige applicaties of taken nergens op. Sterker nog, een beleid wat tot doel heeft zoveel mogelijk te virtualiseren kan zelfs tot prestatieproblemen, extra helpdeskverzoeken, bijkomende licentiekosten en minder ondersteuning van leveranciers leiden. Cook luidt daarom de noodklok.

Zo zou vaak ten onrechte worden gewaarschuwd dat je SQL databases en Exchange servers niet zou mogen virtualiseren. “Deze worden in feite altijd succesvol gevirtualiseerd”, schrijft hij.

Brongebruik vormt het grootste struikelblok

Het gaat juist mis op het moment dat organisaties besluiten om iets te virtualiseren dat veel computerbronnen (resources) verbruikt, dus iets dat veel processorkracht, netwerkcapaciteit of schijfactiviteit (i/o-verkeer) vereist. Grote productiedatabases zijn volgens Cook daarvan een voorbeeld. “Ze vragen teveel van de processor en van het geheugen.”

Ook een webserver kun je beter niet virtualiseren. Zo’n server kan namelijk gigantische hoeveelheden i/o- en netwerkverkeer genereren, waardoor er nauwelijks computerbronnen voor overige virtuele servers overblijven, ook al gaat het om een heel krachtige fysieke machine.

Het type applicatie of de soort server is in feite onbelangrijk; het gaat om het brongebruik van een kandidaat voor virtualisatie, schrijft Cook. Kijk naar piekbelasting en de grote drie: i/o, processorgebruik en geheugen. “Deze moet je over een langere periode meten. Vergeet daarbij niet gebeurtenissen die extra belasting opleveren mee te nemen, zoals de laatste dagen van een kwartaal.”

Licenties en hardwarebeperkingen

Naast dat de impact op servers niet onderschat mag worden, heeft virtualisatie ook gevolgen voor bijvoorbeeld licenties. Veel softwarelicenties staan het gebruik van virtualisatie niet toe, omdat de softwareleverancier niet kan garanderen dat de applicatie in een virtuele omgeving goed blijft werken, aldus Cook. Vooral als de hardware met specialistische hardware werkt, is het virtualiseren een no-go. Informeer altijd vooraf bij de leverancier of virtualiseren zomaar mogelijk is.

Bron: Techworld