CouchOne, het bedrijf achter CouchDB, start met een mobiel ontwikkelplatform voor haar bekendste database. Volgens het bedrijf maken de ingebouwde synchronisatie en replicatie van de No-SQL database de ideale database voor applicaties die af en toe geen internetverbinding tot hun beschikking hebben. Bovendien zou de lichte database vriendelijk zijn voor de batterij.

Delen

Met CouchOne Mobile is het volgens de website van het bedrijf mogelijk om applicaties te schrijven die schaalbaar zijn en hun data kunnen delen tussen verschillende platforms. In het pakket zit niet alleen een database, maar ook een JavaScript interpreter en een mini webserver. Momenteel is er alleen nog een versie voor Android maar volgens Katz is er ook een iPhone versie in ontwikkeling.

Betalen

Daarnaast laat het bedrijf klanten die een CouchDB via het Amazon cloudplatform hebben vanaf volgende maand betalen. De cloud dienst is momenteel gratis, omdat deze nog in bètafase is. Volgens Katz gebruiken momenteel zo’n 2500 mensen de dienst al.

De prijzen voor beide producten zijn nog niet bekend, maar worden waarschijnlijk binnenkort bekendgemaakt.

Kaartenbak

CouchDB verschilt van klassieke relationele databases als MySQL. Bij CouchDB worden gegevens als documenten in JSON opgeslagen, en worden queries in javascript gesteld. Deze indeling zorgt ervoor dat er geen tabellen hoeven te worden bijgehouden, waardoor veranderingen sneller doorgevoerd zijn. Elk document bevat zijn eigen gegevens, en de database is dan ook beter te vergelijken met een kaartenbak dan met een telefoonboek. CouchDB server is open source.