Zakenblad Forbes heeft zijn handen weten te leggen op de blauwdrukken van het gigantische datacenter dat de NSA bouwt in de woestijn van Utah. Het complex van vier grote gebouwen beslaat zo’n 9300 vierkante meter. Computertechnicus Brewster Kahle berekent dat dit ruimte biedt aan 10.000 serverracks.

Zettabyte-tijdperk doemt op

Elk rack moet volgens de huidige standaarden zo’n 1,2 petabyte (1200 terabyte) aan data kunnen opslaan. Dat zou betekenen dat het serverpark goed is voor 12 exabyte (12 miljoen terabyte) aan opslagcapaciteit. Cisco schat ondertussen dat we over een paar jaar in het zettabyte-tijdperk aankomen en dat er jaarlijks meer dan 1000 exabyte over het internet wordt gestuwd.

Kortom, de opslagcapaciteit van de NSA is gigantisch, maar volgens deze cijfers bij lange na niet genoeg om al het dataverkeer op te slaan. De dienst zelf heeft geen getallen bekendgemaakt. Kahle wijst er verder op dat de aanschaf van het serverpark alleen al op zo’n 1 miljard dollar uitkomt en dat daar nog veel kosten bovenop komen.

Gepeperde energierekening

Het miljard voor het park is zonder de kosten van bijvoorbeeld de bouw en belangrijker: de benodigde hoeveelheid stroom. Kahle berekent dat er voor 10.000 racks 75 megawatt – gelijk aan de stroombehoefte van 75000 Amerikaanse huishoudens – aan stroom nodig is. Dat levert volgens hem een jaarlijkse energierekening van 70 miljoen dollar op.

Wired ontdekte vorig jaar dat de NSA het datacenter bouwt en dat het doel daarvan is om op ongekende schaal data te verzamelen. Volgens een schatting van NSA-klokkenluider William Binney kan het complex 5 zettabyte opslaan (5000 exabyte), maar Forbes wijst erop dat die berekening niet klopt, omdat Binney uitging van een capaciteit die (nog) niet bestaat.