De fabrieksomzet aan servers daalde in het tweede kwartaal met 30,1 procent naar 9,8 miljard dollar. Alle segmenten en alle leveranciers leden onder de economische omstandigheden. Ondanks minder omzet vergrootten Dell en IBM hun marktaandeel, HP bleef redelijk stabiel. De topdrie nemen steeds meer marktaandeel ten koste van onder meer nummer 4 Sun Microsystems en nummer 5 Fujitsu Siemens. Dat meldt IDC in zijn 'Worldwide Quarterly Server Tracker'.

Sun in onzekerheid

Sun heeft veel last van de onzekerheid in de markt over de toekomstige koers na de overname door Oracle. Hoewel Oracle heeft gezegd de hardwarelijn van Sun te willen houden, is de markt daar niet zo zeker van. Gisteren kwamen geruchten in de markt dat Oracle toch van Suns hardware af wil. Sun zag zijn fabrieksomzet in het tweede kwartaal met 37,2 procent dalen. Fujitsu Siemens trof eenzelfde lot nadat Siemens zich uit de joint venture terugtrok en de markt een afwachtende houding aannam.

De zwakke prestaties van met name Sun hebben hun impact op de verkopen van Unix-systemen. Daarin ziet Sun nummer drie HP dichterbij komen. Marktleider IBM vergrootte zijn aandeel in deze markt, die in totaal met 30,9 procent daalde.

x86 in de lift

Overigens ziet IDC wel enkele lichtpuntjes. Zo lijkt de x86 servermarkt zich te stabiliseren en is het voor het eerst sinds zes kwartalen sterker dan de niet x86-markt. IDC verwacht dat door de introductie van Intels Nehalem en AMD's Instanbul de x86 markt in de komende kwartalen aan momentum wint. Ook blijven bladeservers populair vanwege het kostenaspect.

Daarnaast, zegt IDC, kunnen bedrijven niet langer wachten om hun snel verouderende serverparken te vernieuwen. Daarbij dienen strategische keuzes te worden gemaakt welk platform daarbij de voorkeur gaat genieten. Cisco, HP, Dell en IBM werken alle aan complete platformen voor rekencentra. In de komende maanden zal daardoor een opleving te zien zijn in de servermarkt, voorspelt IDC.

Bron: Channelworld.nl