In Groot-Brittannië heeft Vodafone deze speciale breedbandrouters in juni 2009 al ingevoerd. Nederland is nu pas aan de beurt. In eerste instantie gaat het om een bescheiden begin: zakelijk klanten kunnen vanaf 17 oktober een zogeheten femtocell-basisstation in huis halen. Daarmee zijn maximaal vier mobiele gebruikers tegelijk te bedienen, antwoordt Vodafone op vragen van Webwereld. Consumenten mogen vanaf halverwege 2012 meedoen met dit SignaalPlus.

Krachtigere routers

Begin komend jaar komt Vodafone met grotere femtocell-stations, die 16 kanalen hebben waarmee zestien gesprekken tegelijk kunnen worden gevoerd. Dergelijke krachtigere modellen zijn al sinds 2008 op de markt. Femtocell-apparaten zijn wel naast elkaar te gebruiken. De krachtigere modellen kunnen ook onderling de communicatie overdragen.

Verder is het mogelijk voor klanten - zowel zakelijke als particuliere - om hun femtocell-apparaat te delen met derden. De gebruiker moet dan wel expliciet de 06-nummers van zijn of haar buren toelaten, die met dat mobiele nummer natuurlijk ook Vodafone-klant moeten zijn.

30 meter

“De prestaties van de femto bij de buren zijn dan echter niet gegarandeerd en altijd minder dan bij de eigenaar", laat woordvoerder Jasper Koek van Vodafone Nederland weten. Volgens de specificaties haalt de router met zijn uitgangsvermogen van 20 mW (milliWatt) een 3G-bereik van ongeveer 30 meter. Vodafone zet het dan ook neer voor inpandige 3G-dekking.

De femtocell-stations kunnen maximaal 4 gesprekken tegelijk doorgeven, bieden een maximale 3G-downloadsnelhied van 7,2 Mbps (Megabit per seconde) en een maximale 3G-upload van 1,4 Mbps. Het is nog niet bekend of de 3G-snelheden van de begin 2012 komende 16-kanaalsmodellen hetzelfde zijn.

Breedbandeisen

Daarnaast zijn er enkele vereisten aan de gebruikte breedbandverbinding voor het ontlasten van het 3G-verkeer. De vaste internetverbinding heeft voor de gespreksdoorvoer een minimumsnelheid van 512 Kbps (Kilobit per seconde) download en upload nodig. “Om de volledige 3G datasnelheid te ondersteunen is uiteraard een hogere snelheid van de internetverbinding benodigd."

Het apparaat is voor een eenmalig bedrag van 99 euro te verkrijgen. Het is nog niet bekend of klanten de 3G-router dan in eigendom krijgen of in bruikleen. Volgens Koek is dat waarschijnlijk bruikleen. Hij geeft aan dat al “ruim honderd zakelijke klanten" van Vodafone Nederland concrete interesse hebben getoond in femtocell-basisstations.