In November bracht AMD de eerste processor in deze serie op de markt. Die chip gebruikt 75 watt en heeft een snelheid van 2,7GHz. Vandaag komen daar dus twee processors bij: een 2,8GHz processor die 105 watt aan stroom vreet, voor snelle prestaties en gebruikers van grote databases, en een versie die 55 watt gebruikt met een snelheid van 2,3GHz.

De nieuwe processors zijn direct beschikbaar op servers van HP en Rackable Systems. Binnenkort zullen ze ook zitten in servers van Dell, IBM en Sun.

Volgens AMD is er grote behoefte aan chips die weinig stroom verbruiken door de opkomst van cloud computing. Daarvoor worden grote centra uit de grond worden gestampt door bijvoorbeeld Google en Microsoft. Vorig jaar liet AMD al weten dat Microsoft zijn Opteron processor zou gaan gebruiken voor het cloud computing intitiantive, de Windows Azure Compute Service.

In die cloud computing centra kan de temperatuur behoorlijk oplopen en dus moet ere stevig gekoeld worden. Processors die weinig stroom verbruiken zijn een deel van de oplossing van dat probleem. Daardoor kan de markt voor deze chips ineens uitgroeien van een niche tot booming business. En dat kan AMD goed gebruiken, want het bedrijf zit al negen kwartaal in de rode cijfers.

Overigens is AMD niet de enige die zijn oog heeft laten vallen op deze markt. De processors van AMD zullen het moeten uitvechten met de Xeon 5400 serie van Intel. Dat bedrijf is pas de laatste maanden in het rood beland.

Bron: Techworld