Samsung en HTC onthulden dinsdagavond tijdens de CTIA Wireless-beurs in Las Vegas twee nieuwe snelle smartphones met 1 GHz-chips en schermen met een resolutie van 480x800 pixels. De HTC Evo 4G werkt met Wimax en draait Google Android 2.1 voorzien van HTC's eigen Sense-interface.

De Evo heeft een opvallend groot 4,3 scherm, even groot als die in HTC's HD2, een Windows Mobile-toestel. Aan boord is een Snapdragon QSD8650 1GHz-chip te vinden, evenals 1 GB intern geheugen en 512 MB RAM. De camera schiet foto's in 8 megapixel resolutie en video in 720p. De Evo 4G heeft een tweede camera aan de voorkant en biedt een HDMI-uitgang.

Sprint Wimax

Bijzonder aan het toestel is dat hij als eerste verbinding kan maken met het Wimax-netwerk van de Amerikaanse provider Sprint. In Nederland moeten de Wimax-frequenties later dit jaar nog worden geveild. Sprint heeft ook een speciale hotspot-app waarbij de mobiele internetverbinding is te delen met maximaal acht andere apparaten.

Samsung Galaxy S

Samsungs kwam ook met een Android 2.1-toestel. De Galaxy S is al 'binnenkort' verkrijgbaar, ook in Nederland. Dit toestel heeft een 4 inch super-amoledscherm met eenzelfde resolutie als de HTC Evo 4G: 480 bij 800 pixels. Super-amoled is een techniek die het display beter zichtbaar moet maken in fel zonlicht, wat nu een probleem is bij normale amoled-schermen. De Samsung Wave, die in Barcelona werd aangekondigd, was de eerste telefoon met super-amoled.

De processor in de Galaxy S is gebaseerd op de Cortex A8-core van ARM. Het toestel heeft een 5 megapixel camera en video-opname in 720P. Hij speelt opvallend veel audio- en videoformaten af, waaronder flv, mkv, ogg en flac. Net als HTC voorziet ook Samsung Android 2.1 van een eigen 'schil', TouchWiz 3.0. De Galaxy S is de derde Android-mobiel van Samsung in Nederland. Het toestel verschijnt ook in de VS.