De nieuwe Atom-processor is qua kloksnelheid slechts een kleine verbetering ten opzichte van voorganger N270. Dit is respectievelijk 1,66 en 1,6 GHz. De snelheid van de geheugenbus (front side bus) is verhoogd van 533 naar 667 MHz. De belangrijkste vooruitgang is echter de koppeling aan een nieuwe grafische chipset. De GN40-chipset heeft een ingebouwde decoder voor high-definition video. Hierdoor krijgen netbooks betere afspeelmogelijkheden voor video.

9,5 uur

Tot op heden zijn de Atom-processors gekoppeld aan de relatief oude en qua prestatieniveau zwakke 945GSE-chipset. Die is bovendien flink groter en verbruikt meer energie dan de kleine en energiezuinige processor waarvoor hij dienst doet. Chipsetfabrikant Nvidia heeft al producten uitgebracht om kleine pc’s met Atom-chips betere videomogelijkheden te geven.

Het energieverbruik van de N280 is met 2,5 Watt ongeveer gelijk aan dat van de N270. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt. Netbook-pionier Asus heeft al wel onthuld de nieuwe Atom-uitvoering te gebruiken in het 1000HE-model van zijn Eee PC. Dat model haalt volgens de producent op één acculading maar liefst 9,5 uur.