Phoenix demonstreerde zijn nieuwe Instant Boot Bios op het Intel Developer Forum deze week. Deze nieuwe tenchnologie is een implementatie van de unified extensible firmware interface (uefi), die computers veel effici├źnter doet opstarten dan een traditionele bios.

Ultrasnel opstarten is naast een geoptimaliseerde bootsequentie uiteraard ook afhankelijk van hardware. Een krachtige processor en ssd-geheugen schelen al gauw de helft. In de demonstratie van Phoenix, met een Lenovo T400s met snel ssd, startte Windows 7 op in minder dan 10 seconden, meldt Engadget.

Steeds ongeduldiger

Vooral met de komst van netbooks is de queeste naar de instant boot verhevigd. Die apparaten zij bij uitsek geschikt voor even snel mailen of surfen thuis of onderweg. Dan worden lange opstarttijden als extra irritant ervaren.

Intel schaaft met zijn Linux-distro Moblin ook aan razendsnelle boottijden. Een jaar geleden presenteerde twee Nederlandse open source-ontwikkelaars FastBoot, die de opstarttijd van Linux terugbrengt tot 3 seconden door het ingenieus puzzelen met modules.