De Curve 8900 is de directe opvolger van de in 2007 verschenen Curve 8300-serie, en RIM heeft het als zodanig op bijna alle punten een upgrade gegeven. Zo is de batterijduur verlengd; volgens RIM haalt hij nu 5,5 uur spraaktijd en 365 uur aan standby-tijd. Dat was 4,5 en 265 uur respectievelijk.

Hij is daarnaast iets dunner (13,5 mm in plaats van 15,5 mm) en langer (109 in plaats van 107 mm) en de camera is verbeterd, met 3.2 megapixels in plaats van de 2 megapixels die de vorige generatie biedt. Meest opvallend is dat het toestel meer een totaalpakket is geworden dan zijn voorganger; voorheen waren modellen leverbaar met GPS (de 8310 en 8330), of met WiFi (de 8320), maar niet met beide. De 8900 combineert de twee functies in een toestel.

Net als bij alle nieuwe Blackberry's wordt DataViz Documents to Go meegeleverd, waarmee Microsoft Office-bestanden op de smartphone kunnen worden bewerkt. Aan geheugen wordt een 1 GB microSD kaart meegeleverd, maar wordt 16 GB ondersteund. De Blackberry hangt in Nederland aan het KPN-netwerk. Omdat de Curve-lijn nog steeds geen 3g is, kan het verbinding leggen met de GSM-, GPRS- en EDGE-netwerken. Het toestel gaat zonder abonnement 347 euro kosten.

Voor beheerders zal er weinig veranderen met de nieuwe telefoon; de gebruikelijke beheerfuncties blijven behouden, en daar zijn verder geen nieuwe aan toegevoegd. Deze week nog heeft RIM een patch uitgebracht voor Blackberry Enterprise Server. Deze dicht twee lekken waarmee kwaadwilligen met omgebouwde PDF'jes willekeurige code kunnen laten draaien. Bron: Techworld