De chip, Q:Active, zit verwerkt in de plug aan de uiteinden van een koperkabel, aldus Quellan. De chips voorspellen analoog welke ruis zich 'op de lijn' bevindt en beperken deze tot een minimum door – op een bepaalde radiofrequentie – een signaal uit te zenden. Data kan hierdoor niet alleen over langere afstanden, maar ook over dunnere en lichtere kabels worden vervoerd, aldus Quellan.

Het bereik van 10 Gb ethernet en Infiniband kan theoretisch worden verviervoudigd, stelt algemeen directeur Tony Stelliga. De omvang van de koperkabels zou met maximaal 66 procent kunnen worden gereduceerd – een uitkomst voor bedrijven met een bos 'tuinslangen' in hun datacentrum.

Stellinga onderstreept dat het lichter worden van de kabels eveneens voordelen heeft. "Een datacentrum kan wel drie ton kabels hebben hangen – een last die aan je servers trekt en ook nog eens de koeling blokkeert." Dunnere kabels lossen die problemen in één klap op, beweert Stellinga.

Q:Active kan in allerlei soorten kabels worden verwerkt. Stellinga denkt daarbij onder meer aan Infiniband-, sas-, PCI Express- en 10Gig ethernetkabels. Volgens hem maakt de chip de kabels niet duurder: de productieprijs van 5 dollar weegt lang niet op tegen de besparingen op het kopermetaal. Bron: Techworld