Het nieuwe model van Samsung (de Series 5 550) volgt op de oorspronkelijke Chromebook (Series 5) van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Concurrent Acer die een jaar geleden ook een Chromebook uitbracht, brengt vooralsnog geen nieuw model uit.

Intel Core vervangt Atom

Die eerste generatie Chromebooks moet het doen met een energiezuinige maar wat zwakkere Intel Atom-processor. De tweede generatie die Samsung nu brengt heeft een krachtigere Intel Core-chip aan boord. De hoeveelheid geheugen is opgevoerd van 2 naar 4 gigabyte. Daarnaast ondersteunt de nieuwe netbook gpu-versnelling voor de vernieuwde gebruikersinterface van de aankomende Chrome OS-release.

Qua hardware gelden dezelfde specificaties voor de geheel nieuwe desktopcomputer met Google's webbesturingssysteem: de Chromebox. Beide 'internetcomputers' zijn nu te koop in de Verenigde Staten Groot-Brittanni├ź. In de komende weken volgen diverse andere landen. Voor Nederland is er nog geen exacte datum bepaald, antwoordt Google op vragen van Webwereld.

Update: Google laat nog aan Webwereld weten dat de gebruikte Intel Core-processor een Celeron is, specifiek het begin dit jaar gelanceerde 867-model dat dualcore en dualthreaded is met een kloksnelheid van 1,3 GHz.