Het is niet het eerste frappante voorstel en het zal zeker niet het laatste zijn. Eerst hintte hij op een Europabrede citaattaks voor zoekmachines en aggregatiediensten, zoals in Duitsland is ingevoerd (en bijzonder omstreden is, vooral omdat juist Google onder de heffing uitkomt).

Nu oppert hij een heel ander idee, dat rechtstreeks ingaat tegen het huidige beleid om klanten gemakkelijker te laten overstappen van internetproviders. Dat stimuleert immers concurrentie, scherpe prijzen en goede service?

'Geen monopolie voor altijd'

Maar nee, Oettinger heeft vooral oog voor de providers zelf. Al te makkelijk wisselen leidt tot onzekerheid en dat is niet goed voor investeringen. "We moeten het rendement van dergelijke investeringen verhogen, door een verbod op het wisselen van leveranciers voor een bepaalde tijd. Ik heb het niet over monopolies voor altijd, maar over een aantal jaren..." aldus de kersverse Eurocommissaris in een interview met de Stuttgarter Zeitung. Hij moet het plan nog wel even met toezichthouders bespreken. We wachten in spanning af.