De EU wil reguleren dat grote netwerkoperators toegang moeten geven tot hun netwerk aan kleinere spelers. Directeur Michael Bartholomew, directeur van de European Telecommunications Network Operators (Etno) is bezorgd dat niet het stimuleren van gebruik van nieuwe infrastructuren, maar het versterken van de toegangsregulering centraal staat bij de herziening van het reguleringsraamwerk. Hij vreest vergaande maatregelen zoals opsplitsing van bedrijven, zo valt te lezen in het rapport, dat werd opgesteld door economisch adviesbureau LECG met sponsoring van Etno.

Etno vertegenwoordigt 41 grote telecombedrijven in de EU. Grote netwerkbeheerders in nationale markten zijn de afgelopen jaren onder druk van Brussel en nationale regelgevers gedwongen om hun netwerk open te stellen voor kleinere concurrenten. Toch vindt de EU dat verder ingrijpen nodig is, omdat grote spelers nog steeds de controle hebben over adsl-netwerken en toetreding van nieuwkomers kunnen belemmeren. De EU wil in oktober maatregelen bekendmaken, waardoor grote spelers mogelijk gedwongen worden hun activiteiten te splitsen in verschillende ondernemingen.

De grote telecombedrijven, waaronder veel voormalig monopolisten, vrezen in het rapport dat de vergoedingen van kleinere partijen voor gebruik van hun adsl-netwerk omlaag gaan. Dat brengt nieuwe investeringen in gevaar en belemmert de ontwikkeling van nieuwe infrastructuren, met als doembeeld technologische stagnatie in de EU. De telecombedrijven staan niet alleen: kabelbedrijven uitten een paar dagen geleden dezelfde angst voor het belemmeren van investeringen. Tegenover Etno staat de European Competitive Telecommunications Association (Ecta), die de kleinere operators vertegenwoordigd. Ecta bracht een eigen rapport uit, met een oproep tot meer openheid en concurrentie in de markt.