Eén van de grote voordelen van Firefox is dat er zoveel add-ons voor bestaan, en veel Firefox-gebruikers willen niet van browser veranderen omdat ze niet zonder een specifieke uitbreiding in hun browser kunnen. Het ontwikkelen van Firefox-extensies is echter niet voor iedereen weggelegd: het vereist kennis van RDF (Resource Description Framework), XUL (XML User Interface Language), XPI (Cross-Platform Installer), XPConnect, XPCOM (Cross-Platform Component Object Model), DOM (Document Object Model), JavaScript en CSS (Cascading Style Sheets), wat alles samen voor een steile leercurve zorgt.

Om het add-on platform te verbeteren en voor meer gebruikers open te stellen kondigde Mozilla vorige week Jetpack aan, een experimentele add-on architectuur. Ze vereist geen herstart van de browser bij de installatie van een extensie en ze maakt gebruik van bestaande debugging-tools zoals Firebug.

Opvallend is dat Jetpack het heel eenvoudig maakt om een extensie te creëren, aangezien de Jetpack-extensies geschreven zijn in JavaScript, HTML en CSS. Dit betekent dat iedereen met een basiskennis webontwikkeling zijn browser kan uitbreiden. Jetpack-ontwikkelaar Nick Nguyen demonstreert op zijn blog hoe hij op een uurtje tijd een notifier maakt voor de Delicious-bookmarkdienst. Er zijn ook al een aantal demo's.

Jetpack biedt de ontwikkelaar een API aan voor allerlei basistaken, zoals het tonen van een notificatievenster of het toevoegen van een widget aan de statusbalk. Maar ook de populaire JavaScript-library jQuery is standaard voorzien, evenals een Twitter-library. In de toekomst zal Jetpack nog heel wat andere web API's voorzien en ook de mogelijkheid bieden om externe library's te importeren. Op dit moment is Jetpack nog een prototype (onderdeel van Mozilla Labs), maar als het doorontwikkeld wordt en aanslaat, zullen er binnenkort misschien wel veel meer extensies voor Firefox verschijnen.

Bron: Techworld