De laatste tijd krijgt vooral Ubuntu de aandacht als gebruikersvriendelijke Linux-distributie. Fedora heeft een iets andere insteek. Het levert bijvoorbeeld geen proprietary drivers of codecs mee, al zijn die wel redelijk makkelijk toe te voegen.

Partitioneren en foto's

Toch is ook Fedora een stuk gebruikersvriendelijk geworden met deze nieuwe release. Zo is de Anaconda installer een stuk verbeterd, vooral het altijd lastige deel van het partitioneren. Verder worden printerdrivers voortaan automatisch geïnstalleerd als je een printer aansluit. Op sociaal vlak kan Fedora eveneens wedijveren met Ubuntu. Pino is de Fedoravariant van Gwibber, die de desktop van Goddard verbindt met bijvoorbeeld Twitter.

Voor mensen die nooit fan zijn geweest van FSpot als fotomanagementtool, zit er in Fedora Shotwell. Dit is een lichtgewicht tool voor het beheren van je foto’s. En als je toch FSpot wilt, dan ben je daar natuurlijk maar één yum-commando van verwijderd.

Drivers en virtualisatie

Dit alles maakt Fedora 13 de meest gebruikersvriendelijke Fedora tot nu toe, maar er is natuurlijk meer aan de hand. Zo wordt er goed werk geleverd met drivers. In Fedora 13 zitten bijvoorbeeld open source drivers voor Radeon Nvidia met 3D acceleratie, terwijl voorheen altijd de gesloten drivers van Nvidia zelf moesten worden gebruikt.

Tot slot van deze samenvatting willen we nog virtualisatie vermelden. Red Hat heeft voor virtualisatie gekozen voor KVM, en Fedora is daar natuurlijk in meegegaan. Veel van de mogelijkheden die in Red Hat 6 beta zitten komen ook terug in Fedora 13. Voor systeembeheerders is het dus de moeite waard om Fedora 13 eens te proberen.

Bron: Techworld