Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Northwestern hebben een accu ontwikkeld die zo flexibel is dat hij tot drie keer zijn grootte kan worden opgerekt. Het prototype is buigbaar, rekbaar en oprolbaar. De accu kan bijvoorbeeld worden gebruikt in de medische industrie en voor flexibele hardware, zoals oprolbare smartphones.

Cellen verbinden

De accu bevat batterijcomponenten die met microvezels zijn verbonden. Flexibele chiptechnologie is op hetzelfde vezelprincipe gebaseerd. Voor accu's is een andere aanpak nodig, omdat batterijen inflexibele materialen bevatten. De onderzoekers hebben daarom losse kathodes en anodes in kleine cellen verwerkt in een siliconenomhulsel om flexibeler om te gaan met de componenten.

Deze cellen zijn verbonden via een onderliggende materiaal dat rekbaar is. De accu kan worden verwerkt in het lichaam om bijvoorbeeld monitoringschips te ondersteunen. Of dergelijke technologie kan worden gebruikt voor flexibele smartphones. Het geheel is via inductie op te laden. Ook dat is handig voor onderzoeksapparatuur die in het lichaam worden verwerkt.

Het prototype voorziet een ledje van stroom. De onderzoekers halen een capaciteit van 1,1 mAh per vierkante centimeter uit de rekbare Li-ion-accu en merkten na 20 oplaadcycli nog geen capaciteitsverlies.

Een demonstratie van Northwestern van de oprekbare accu