Multikabel komt per 1 januari met twee nieuwe varianten van zijn kabelinternet, zo melden bronnen tegenover WebWereld. Het gaat om een uitbreiding op de drie bestaande pakketten: Easy, Power en Power Plus. Met de variant `Family' richt Multikabel zich – verrassend – op families. Met een maandprijs van 35 euro is dit 5 euro duurder dan het bestaande instappakket Easy, maar hiervoor krijgt de klant wel hogere snelheden (256 downstream en 64 upstream in plaats van 64/32) en een flink hogere datalimiet (2 GB in plaats van de schamele 256 MB van Easy). X-Stream is bedoeld voor de zware gebruiker. Deze krijgt voor 99 euro per maand een symmetrische 1024/1024-verbinding. Het huidige snelste pakket (Power Plus) biedt voor 72 euro een verbinding van 1024/256.

Speedlinq

Veeleisende internetters zijn echter een stuk voordeliger af bij de provider Speedlinq, dat onlangs de snelheden van zijn adsl-pakketten flink verhoogde bij – tijdelijk - gelijkblijvende prijzen. Lite biedt nu 768/128 (in plaats van 256/64) en is met 35 euro zeer voordelig te noemen. De verbinding wordt afgenomen van BaByXL. Vergelijkbare pakketten van KPN zijn een stuk duurder. Ook Fast en Max van Speedlinq gingen flink in snelheid omhoog. Fast biedt nu 1536/256 (was vroeger 768/128), terwijl Max volgens de provider `wijd open' staat (maximaal 8 Mbps downstream), zonder datalimiet. Fast kost 52 euro per maand, evenveel als de veel minder presterende adsl-pakketten van KPN. Voor Max moet 89 euro worden neergelegd. Dit is ook veel lager dan vergelijkbare snelle abonnementen van BBned die via onder meer HCCnet en XS4ALL worden aangeboden. Deze isp's vragen voor de snelste variant respectievelijk 105 en 119 euro per maand.

Actie

Bij Speedlinq gaat het overigens wel om een actie waarbij nieuwe gebruikers zich voor het einde van het jaar moeten aanmelden in combinatie met een jaarabonnement. Ook bestaande klanten kunnen van de verdubbelde snelheden profiteren, aldus Speedlinq. Tot 1 januari is de dienst van Speedlinq alleen in de Randstad en een aantal grote steden daarbuiten beschikbaar. Vanaf het eerste kwartaal van 2003 zal dit ook het geval zijn in de rest van Nederland.