De technologie werkt vooralsnog alleen op PCL5 LaserJet-printers en op multifunctionals (MFP's), maar wel met normaal papier. Met een speciale toner kunnen dan via een server bepaalde herkenningstekens worden aangebracht. Zodra iemand dat document (ongeautoriseerd) wil kopiëren of scannen, wordt er een patroon zichtbaar.

Daarnaast is identificatie van elke print mogelijk onder uitvergroting. Voor dit watermerksysteem is HP een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse bedrijf Troy, dat is gespecialiseerd in watermerken.

Tot nu toe wordt vaak geprepareerd papier gebruikt, afgedrukt door beveiligde printers die erg duur zijn. Volgens een woordvoerder van HP is de afdruk van de nieuwe watermerk-toner niet "weg te krabben en ook niet op te lossen" zonder het papier te beschadigen.

Identificatie

Sommige kleurenprinters lieten op prints al een geheime code achter. Daarmee kunnen opsporingsdiensten de datum en tijd van de afdruk achterhalen. Dat is enkele jaren terug gebleken uit onderzoek van de Amerikaanse digitale-burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF). Die code bestond uit gele puntjes die een diameter van minder dan een millimeter hebben. Om de patronen te zien, is blauw licht en een vergrootglas of microscoop nodig.

EU-commissaris van Justitie Franco Frattini vond de minuscule puntjes reden tot zorg omdat hiermee individuele gebruikers zijn te identificeren. Het lijkt er dus op dat dit soort oplossingen nu ook voor het bedrijfsleven wordt aangewend. De nieuwe HP-technologie werkt tot op heden echter alleen met zwart wit-printers.

Webprinten

Bij de onthulling van dit watermerksysteem liet HP ook zien wat er met webprinting mogelijk is. Met de ePrint-dienst kunnen klanten bestanden vanaf een smartphone of ander apparaat met internetverbinding direct versturen naar een printer thuis, op kantoor of op openbare printlocaties. De technologie zit voortaan op alle consumenten- en MKB-printers vanaf 99 euro.

Verschillende bedrijven willen de technologie gaan gebruiken voor printing on demand-achtige oplossingen, zoals het afdrukken van kranten, folders en kaartjes voor concerten. ePrint werkt op dit moment alleen met HP printers en is geen open standaard.

Wel mogen allerlei bedrijven toepassingen voor deze printercloud van HP ontwikkelen. De fabrikant verwacht echter niet dat andere printerfabrikanten van de cloud gebruik zullen willen maken. Xerox heeft afgelopen week zijn eigen variant gelanceerd.

Printerspammers

HP benadrukt dat de op ePrint aangesloten printers niet zonder meer 'zichtbaar' zijn in de cloud, zoals printers in traditionele netwerken. Gebruikers krijgen een e-mail adres toegestuurd waarmee ze zich kunnen aanmelden.

Toch adviseert HP het gebruik van zwarte en witte lijsten, die misbruik door spammers moeten voorkomen. Theoretisch zou een spammer een printer namelijk kunnen kapen en die als fax voor aanbiedingen kunnen gebruiken. Op dit moment zit er nog een limiet aan de bestanden die via ePrint zijn af te drukken. Bestanden groter dan 5 MB worden niet geaccepteerd. In de toekomst zal dat wel het geval zijn.