Haswell heeft naast een flinke reductie in energieslurpen tevens verbeteringen in grafische prestaties, snelheid en beveiliging. De aankondiging van Intel komt een week voor de jaarlijkse conferentie die de chipmaker organiseert voor ontwikkelaars, ditmaal in San Francisco. Met name de flinke besparing op stroomkosten heeft nu al bij analisten veel enthousiasme losgemaakt.

Het stroomgebruik van de Core-chip wordt teruggebracht van 17 watt naar 10 watt, wat een enorme stap is en volgens analist Charles King van Pund-IT de Heilige Graal voor de computerindustrie. Met name voor de nieuwe generatie Ultrabooks en laptops/tablets is de prestatie per watt van belang.

Ultrabook breekt geen potten

Tot nu toe heeft Intel met zijn concept Ultrabook bepaald geen potten kunnen breken bij het grote publiek. De superdunne notebooks zijn pak hem beet twee maal zo duur als een mainstream notebook, maar bieden te weinig aanknopingspunten voor consumenten om de waarde ervan in te zien.

Met de nieuwe generatie Core-chips zou de consument eindelijk kunnen worden verleid de oudere notebooks om te ruilen voor een nieuwe, zegt analist Patrick Moorehead van Moore Insights & Strategy tegen Infoworld.com.

Ook in hybride tablets

De chips worden ook verwerkt in mainstream notebooks en zo geheten 'convertibles', een tablet die is voorzien van een toetsenbord dat kan worden weggeklapt of losgekoppeld. Voor echte tablets en smartphones wordt door analisten verwacht dat Intel nog met meer nieuws over nieuwe chips komt, met dezelfde architectuur als de nieuwe generatie Core's maar met nog meer reductie is energieconsumptie.

“Ik verwacht dat sommige nieuwe producten nieuw enthousiasme teweeg zullen brengen, vooral die hybride tablets en notebooks met aanraakschermen", zegt King. “Het is belangrijk dat er niet wordt ingeleverd op prestaties ten opzichte van winst op batterijduur."

Mensen kopen geen chips

Maar zijn collega Dan Olds van de Gabriel Consulting Group zegt er wel bij: “Mensen kopen geen processoren. Ze kopen systemen waar de chips in zitten, en als die systemen moeten worden verkocht is het belangrijk dat ze bieden wat mensen willen in relatie tot grootte, batterijduur, snelheid en natuurlijk prijs."

Hij wijst erop dat de Ultrabooks nog steeds niet het prijsniveau hebben bereikt waarop zij aantrekkelijker worden voor een groter publiek en aantrekkelijker zijn dan goedkopere systemen.