Een exemplaar van 40 gigabyte moet 120 dollar gaan kosten. De ssd wordt gepromoot als 'server boot drive'. Het zou ook geschikt zijn voor het lagere segment, wat laptops, pc's en netbooks omvat.

Daarnaast brengt Intel exemplaren van 50, 100 en 200 gigabyte op de markt. Die laatste volumes zijn vergelijkbaar met die van gangbare harde schijven. Op dit moment verkoopt Intel de X25-E-serie ssd's, met een capaciteit van 32 en 64 gigabyte.

Veertig procent goedkoper

Volgens Intel worden de nieuwe ssd's in verhouding 40 procent goedkoper dan de huidige modellen. Dat is te danken aan de goedkopere enkellaags cellen NAND flash-geheugen die Intel gebruikt voor de nieuwe ssd's. De prijs kan met 6,5 dollar per gigabyte omlaag in vergelijking met de huidige serie.

Een drive van 50 gigabyte krijgt naar verwachting een adviesprijs mee van 350 dollar. De nieuwe ssd's worden in april volgend jaar verspreid onder fabrikanten en komen dan in juli op de markt.

Concurrentie

Intel is niet de enige fabrikant die een nieuwe lijn ssd´s uitbrengt. Stec brengt een nieuwe versie van de Zeus uit. Die drive heeft een Serial Attached SCSI-aansluiting (SAS) die de data met een snelheid van 6 gigabit per seconde (Gbps) doorgeeft. In het vorige model gebeurde dit met 3 gigabit per seconde.