Vanaf 18 januari wordt de DR800S in acht Europese landen verkocht, waaronder Nederland. De Mediamarkt en Selexyz gaan de 8.1 inch reader met stylusbediening verkopen. In de eigen webshop vraagt het bedrijf voor 499 euro de reader.

In de Verenigde Staten is de reader al een paar maanden te koop als de DR800SG. De 'G' staat voor de draadloze connectiviteit. Via het mobiele netwerk van Sprint kunnen klanten content draadloos kopen.

Geen 3G

Het Eindhovense bedrijf is er niet in geslaagd deals te sluiten met Europese telco's. Nieuwe content moet dus via de pc toegevoegd worden. De hardware is wel 3G-ready, vertelt een woordvoerder van IREX. Bij een deal met een telco kan dan achteraf 3G-connectiviteit worden toegevoegd.

Ook het Nederlandse bedrijf achter de BeBook vertelde onlangs dat 3G-onderhandeling met operators mislukt zijn. Er kon overeenstemming worden bereikt over de roamingtarieven.

Open drm-beleid

IREX zegt een 'open drm-beleid' na te staan. Dat betekent dat de DR800S vrijwel alle formaten kan lezen, onder meer ePub, en kiest voor drm van Adobe. In 2006 koos IREX voor de iLiad nog voor het drm-systeem van Amazon, met alle gevolgen van dien.

Vorige week presenteerde een andere Eindhovens bedrijf, Liquavista, net als IREX een spinoff van Philips, een nieuwe kleurenschermtechnologie, bedoeld voor e-readers. IREX wil niet kwijt of er met Liquavista samengewerkt wordt voor toekomstige readers.