Qua prestaties komt een harde schijf niet in de buurt van de snelheid van een SSD. Fabrikanten van HDD's concurreren daarom vooral op het gebied van capaciteit. Flashgeheugen is nog steeds relatief duur en daarom kunnen magnetische schijven van fabrikanten als Western Digital en Seagate voor dezelfde prijs een groot opslagmedium bieden, met capaciteitsgroottes tot 14 TB.

Seagate gebruikt een technologie waarmee HDD-fabrikanten op een nieuw gebied kunnen concurreren: snelheid. De leeskoptech heet 'multi-actuator technology' en het concept bestaat al een tijdje, maar was nooit rendabel om in productie te nemen. De extra onderdelen zorgen namelijk voor een onaantrekkelijke prijsverhoging.

Een lees-/schrijfkop van een harde schijf zit op een beweegbare arm die heen en weer beweegt terwijl de schijf draait. Een HDD heeft doorgaans meerdere platters om data op te bewaren en de arm heeft koppen op beide zijden daarvan, omdat de platters op beide kanten schrijfbaar zijn. De arm beweegt als één: al heb je drie platters (en zes koppen) is maar één kop tegelijk aan het werk.

Hierna: De nieuwe technologie werkt met onafhankelijk van elkaar bewegende armen.

Het nieuwe ontwerp van Seagate daarentegen gebruikt twee sets van leeskoppen met armen die onafhankelijk van elkaar bewegen. De drive is zo ontworpen dat twee opdrachten parallel verwerkt kunnen worden. Je kunt dus tegelijk lezen of schrijven, of een kop kan lezen terwijl de andere schrijft.

Je vraagt je wellicht af hoe de software daarmee omgaat. Volgens deze blogpost van Seagate zelf, herkent de computer de drive met twee armen alsof het twee losse stations zijn, zodat er twee data-requests tegelijk kunnen worden uitgevoerd. Daarmee bereik je een snelheidsverdubbeling ten opzichte van HDD's met één arm.

Dat wordt belangrijk, omdat de hogere opslagcapaciteit en de explosie van data die daarmee gepaard gaat betekent dat er meer tijd wordt gestoken in het lezen van en schrijven naar de schijf. Seagate rekent op schrijven van 40 terabyte tegen 2023, terwijl rivaal Western Digital voor dezelfde grootte mikt op 2025. Met sneller dan 7200 RPM krijg je meer hittevorming en crashes.

Op de laatste pagina: Verbeteringen die leiden tot capaciteit van 20 TB en meer.

Seagate werkt ook aan Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR) wat volgend jaar moet verschijnen en in 2019 geschikt moet zijn voor massaproductie. Western Digital werkt aan een soortgelijke technologie met ongeveer dezelfde planning. Deze drives hebben tot aan acht platters en de prestaties daarvan zullen niet zo fraai zijn als het netwerk tot een kruipsnelheid komt omdat het moet wachten tot data wordt gelezen.

Ook betere verwerking

"Capaciteit is maar de helft van het verhaal", schrijft Seagate in de blogpost over de nieuwe leeskop-technologie. "Als de capaciteit groeit, maar we de gegevens niet ook sneller kunnen aanspreken, dan wordt de potentie ervan beperkt. Vooruitgang qua digitale opslag heeft daarom beide elementen nodig: verbeterde capaciteit en verbeterde prestaties."

Schijven zijn al van 5400 naar 7200 overgestapt, maar zonder goede lees-/schrijftechniek heb je niet zoveel aan dat hogere toerental. Bovendien vergroot je de kans op intstabiliteit, headcrashes en andere onverkwikkelijke toestanden die de schijf benadelen, dus het is een goede zet om te kijken naar de technologie waarmee wordt gelezen en geschreven.

Meerdere armen

De technologie wordt verder uitgebreid naar acht armen (voor acht platters) en dus in totaal 16 koppen. Dat betekent dat de technologie geschikt is voor de schijven de nabije toekomst met tientallen terabytes aan opslagruimte. Momenteel wordt de technologie beschikbaar gesteld voor bedrijfshardware - zoals dat meestal gaat met wat prijzigere nieuwe tech - maar het verschijnt op den duur ook voor consumentenschijven.