Wetenschappers zijn er in geslaagd om bepaalde deeltjes van 3 nanometer groot heel precies in het gelid te krijgen, verdeeld over grote oppervlakten. Dat kan op korte termijn leiden tot een geweldige toename van de capaciteit van opslag-media, meldt de universiteit. Volgens de onderzoekers maakt dit onderzoek de weg vrij voor heel nieuwe applicaties en toepassingen. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in Science.

Al meer dan 10 jaar proberen onderzoekers deeltjes in een strakke formatie te krijgen. Alleen werd die formatie altijd verbroken met het toenemen van de oppervlakte. En als de deeltjes niet precies in het gelid staan, dan kan er niet meer naar worden geschreven of van gelezen. Dan zijn ze dus nutteloos voor data-opslag.

Zaagtand

De onderzoekers in Berkeley hebben nu ontdekt dat je een heel fijn patroon op het oppervlak krijgt, wanneer je een laag van blokcopolymeren over een saffierkristal legt die op een bepaalde manier is gespleten, en dat kristal vervolgens 24 uur lang verhit tot 1300 tot 1500 graden Celcius. Het patroon bestaat uit een soort zaagtandvormige randen, die vervolgens gebruikt kunnen worden om de minuscule deeltjes heel precies te ordenen.

Op de oppervlakten die zo zijn gecreëerd zitten zo’n 10 terabits per vierkante inch. De grootte van het oppervlak wordt alleen gelimiteerd door de grootte van de kristallen, die ruimschoots voorhanden zijn in allerlei maten.

Bron: Techworld.nl