Het besturingssysteem, waarvan IBM de ontwikkeling officieel stopte in 1996, is door het bedrijf nieuw leven ingeblazen. Het besturingssysteem kreeg de naam Blue Lion mee, maar nu blijkt dat dat een tijdelijke naam is. De officiële naam van het systeem zal ArcaOS 5.0 zijn. De Naam "Blue Lion" zal alleen intern als codenaam gebruikt worden op dezelfde manier als vele andere bedrijven doen.

Twee versies

Er zullen twee verschillende versies worden uitgebracht van het systeem. De ArcaOS Commercial Edition is voor bedrijfskritieke omgevingen. Deze versie zal een jaar lang worden ondersteund. De ArcaOS Personal Edition zal een half jaar worden ondersteund en is goedkoper. De software en features zijn overigens identiek.

Op het gebied van hardwareondersteuning zit het ook wel goed met het systeem. Er is een superset van software- en driverpakketten beschikbaar voor het systeem waardoor het overweg kan met moderne ACPI-systemen, USB (1.1 en 2.0) , AHCI, Netwerkkaarten, CUPS en ALSA-compatible geluidskaarten. Aan Wifi-ondersteuning wordt nog gewerkt.

32-Bit

Het besturingssysteem is en blijft 32-BIT waardoor het lastig wordt meer dan 4GB RAM te ondersteunen. Dit wordt opgelost door te werken met RAM-disks van maximaal 4GB groot.

ArcaOS 5.0 komt het vierde kwartaal van dit jaar uit. Het is echter nog niet bekend hoeveel het pakket uiteindelijk gaat kosten. Er wordt ook gewerkt aan een Nederlandse versie (5.1) die volgend jaar uit komt.