De ontwikkelaars achter Postgres hopen dat de nieuwe features in de nieuwe versie, die midden augustus zal uitkomen, de database nog aantrekkelijker zullen maken voor bedrijven.

In de lift

De features die in 9.0 komen, maken het makkelijker voor mensen die van proprietary databases naar Postgres komen”, zegt Bruce Momjian, een ontwikkelaar van het open source project en een senior database architect van EnterpriseDB, het bedrijf dat een commercieel ondersteunde versie van de database aanbiedt. “We richten ons nu op het gebruiksgemak, beheergemak en op het soort voorzieningen waarvan we denken dat ze aantrekkelijk zijn voor grote bedrijven”, zei hij. Men is de database nu zo aan het polijsten dat die echt aantrekkelijk wordt voor de mainstream, en niet alleen voor open source mensen, voegt hij daaraan toe.

Als het aankomt op gebruik van open source relationele databases is MySQL nog het meest bekend. Maar het iets minder bekende PostgreSQL is steeds meer in opkomst. EnterpriseDB zet zijn versie van de database in de markt als een goedkoper alternatief voor databases van Oracle, maar ook voor MySQL. Daarbij voert het als argument aan dat MySQL nu ook onder Oracle valt, terwijl klanten juist diversiteit willen in hun databases.

Volgens Momjian zit het gebruik van Postgres flink in de lift. “We krijgen veel mensen die vroeger Oracle, DB2 gebruikten, en dat zijn er de laatste zes maanden alleen maar meer geworden”, zegt hij.

Nieuwe features

De ontwikkelaars hebben in juni de tweede beta van Postgres 9.0 vrijgegeven. De officiële release wordt halverwege augustus verwacht, zegt Momjian in een interview met de IDG Nieuwsdienst. Er komt een groot aantal nieuwe features in de nieuwe versie die grote bedrijven moeten aantrekken. Internet replicatie is de belangrijkste daarvan.

Met replicatie wordt de database gekopieerd naar een tweede locatie, in veel gevallen naar een andere server op een andere locatie. De vorige versies van Postres hadden wat Momjian ‘externe replicatie’ noemt. Replicatie werd toen verzorgd door een programma buiten de database zelf, dat de database transacties op bepaalde momenten logde naar een andere locatie. Maar die aanpak bleek te langzaam. In de nieuwe versie van de software wordt bij een schrijfactie de data ook direct gecommit naar de tweede database.

Deze aanpak betekent dat veranderingen vaker naar de tweede database worden geschreven, waardoor de backup meer up-to-date is. Het is nu ook mogelijk om quieries op de tweede database los te laten, wat vroeger niet mogelijk was, zegt Momjian.

Makkelijker upgraden

Een andere belangrijke verbetering is een tool die het beheerders makkelijker maakt om Postgres te upgraden naar een nieuwe versie. Vooral met grote databases was het upgraden een erg pijnlijk proces, geeft Jomjian toe. Vroeger moest je in feite de hele inhoud van de database naar een nieuwe bestandsstructuur verplaatsen. Met de nieuwe tool, Pg_migrator, kan de data gewoon op zijn plek blijven staan, en worden alleen de table layouts verplaatst. Dat is een proces van een paar minuten, zelfs voor databases van een paar terabytes. “Je kunt een 400 gigabyte database migreren in 40 seconden”, zegt Momjian, waarbij hij ons verwijst naar een video waarin dat wordt gedemonstreerd.

Behalve deze belangrijke toevoegingen is er nog veel meer herzien. De ondersteuning van opgeslagen procedures is uitgebreid, waardoor nieuwe soorten procedures kunnen worden uitgevoerd. De Perl compiler is herzien, en de Python compiler werkt nu met versie 3 van die taal.

Er zijn veel van dit soort kleinere nieuwe features, die bedrijven moeten overhalen. Het beheer van rechten is bijvoorbeeld herzien. Verder laat de software nu aan de beheerders zien welke applicaties welke applicaties calls naar de database maken. “als een applicatie met de database verbindt, kan die zich bekend maken”, zegt Momjian. “En vervolgens kan de beheerder dat zien als hij naar de queries kijkt.”

Bron: Techworld