De Eden ULV processor (Ultra Low Voltage) van VIA loopt dan ook maar op 500 MHz. Dat maakt deze chip geschikt voor gebruik in zogenaamde Ultra Mobiele PC's (UMPC's). Daar zijn stroomverbruik en compactheid immers belangrijker dan hoge prestaties. De eerste toepassingen zijn echter embedded systemen.

De nieuwe VIA processor concurreert met de Geode chips van AMD. Ook deze hebben kloksnelheden rond de 500 MHz, en een verbruik van vijf tot tien Watt. De Geode processoren kom je bijvoorbeeld tegen in thin clients en Point-of-Sale terminals (PoS).

De embedded lijnen van Intel zitten een beetje tussen de gewone X86-chips en de Geode-lijn van AMD in. Beide processor-fabrikanten hebben echter aangegeven zich op de UMPC-markt te willen storten. Zo heeft Intel onlangs een prototype met de codenaam Donley laten zien.

Wrang is dat Transmeta, de vierde leverancier van X86-processoren, het niet heeft gered. Het bedrijf richtte zich immers specifiek op de fabricage van energie-zuinige chips. Begin dit jaar moest Transmeta echter aankondigen zich niet meer op de productie van processoren te richten, maar alleen nog op de verkoop van intellectueel eigendom. Hun technologie zal gebruikt worden door AMD, dat onlangs een belang in het bedrijf nam.

Bron: Techworld