Facebook heeft een gigantisch serverpark om het sociale netwerk in de lucht te houden. Die worden continu vernieuwd om de infrastructuur in de pas te laten lopen met de alsmaar aanzwellende berg gebruikers en data. Ook probeert Facebook de verstookte energie tot een minimum te reduceren om geld te besparen.

Jonathan Heiliger, vice president of technical operations van het sociale netwerk, zegt verbaasd te zijn dat de beloofde verbeteringen in prestaties van nieuwe chips van AMD en Intel niet stroken met zijn eigen bevindingen. Dat is een van de 'grootste verrassingen' voor Heiliger, die zegt daardoor in de problemen te komen. "We zijn nu real time bezig met uitzoeken hoe dit komt."

Falende industrie

De hardware-industrie faalt ook in het afleveren van servers die erg efficiënt met energie omspringen om de beperkte functionaliteiten aan te sturen voor sites als Facebook en Amazon, zegt Heiliger. "Jullie snappen het niet", zei Heiliger zich richtend tot oem's. "Om servers te bouwen voor bedrijven als Facebook en Amazon, en anderen met betrekkelijk homogene applicaties, moeten de servers goedkoop zijn. En superefficiënt omgaan met energie."

Volgens Heiliger gaat het niet alleen om efficiënte voeding, maar om het hele systeem inclusief de processor.Hij prees Google die er volgens hem wel in geslaagd is om extreem efficiënte servers voor het eigen bedrijf te bouwen.

Oplossing

Facebook werkt nog steeds samen met servermakers om de problemen op te lossen en begrijpt niet waarom ze nog geen oplossing hebben. Heiliger hoopt snel met een aantal standaarden te komen in samenwerking met organisaties die tegen dezelfde problemen aan lopen. Dan kunnen er speciale servers worden ontworpen voor grootverbruikers.