Mobiele games zijn al redelijk populair hier, maar in China is het een levenswijze: het land telt meer dan 586 miljoen mobiele gamers, zo vertelde Qualcomm eind vorig jaar. Het is niet direct duidelijk welke telefoons en mobiele apparaten Qualcomm probeert te bereiken met de 730G, maar recente gaming-toestelen als de Asus ROG en Razer geven aan dat Qualcomm een graantje probeert mee te pikken van wat het bedrijf hoopt dat een trend wordt.

De meeste vlaggenschepen gebruiken Qualcomms 8-serie CPU's zoals de Sanpdragon 855. De nieuwe 7-serie is ontworpen voor iets betaalbare, maar nog steeds premium-smartphones. De Snapdragon 730 en Snapdragon 730G zijn volgens de specificaties die we hebben ontvangen vrijwel identitiek: het verschil is dat de 730G de geïntegreerde Adreno 618-GPU overklokt, wat een GPU-renderingswinst van 15 procent oplevert.

De basisspecificaties van de twee chipsets:
  • 64-bit Kryo 470 (8 cores) tot op 2.2 GHz
  • Adreno 618 GPU
  • Spectra 350 imageprocessor
  • Hexagon 688 AI Tensor Accelerator DSP met Qualcomm's Vector eXtensions

Qualcomm gebruikt in de twee chipsets twee belangrijke cores voor prestaties en twee 'kleinere' cores die op energiezuinigheid zijn gericht. In de Snapdragon 855 is dat een verdeling van vier cores bij vier cores. Net als met de andere Snapdragons bevatten deze een Kryo-CPU, Adreno-GPU, Spectra imageprocessor voor de camera van de smartphone en de Hexagon DSP die is geoptimaliseerd voor AI-features. Verder is het modem Snapdragon X15 LTE aan boord en is er ondersteuning voor Wi-Fi 6 (oftewel 802.11ax).

Volgens de chipfabrikant biedt de Snapdragon 730G 25 procent hogere prestaties op graphicsgebied dan de Snapdragon 710 en 35 procent hoger op CPU-prestaties. Het is ook de eerste 7-serie chip met HDR gaming. Andere game-specifieke features bevatten ondersteuning voor de Vulkan 1.1-gaminglibrary, die volgens Qualcomm 20 procent minder energie vereist dat OpenGL ES.

Beeldfeatures

Ook bevat de chip technologie die de maker 'Jank Reducer' noemt, een technologie die beeld gladstrijkt om stotterende graphics te voorkomen bij games die op 30 fps draaien. De Snapdragon 730G heeft ook een Wi-Fi latencybeheerder die helpt met het versoepelen van een haperende draadloze verbinding.

Qualcomm zegt ook samen te werken met enkele van 's werelds voornaamste mobiele game-ontwikkelaars om de chips te optimaliseren voor deze games en heeft een 'anti-cheating' module toegevoegd om ervoor te zorgen dat gamers niet worden benadeeld ten opzichte van elkaar.

Meer grafische kracht

Qualcomms 730 en 730G-platform integreert de Spectra 350 DSP, Qualcomms eerste signaalprocessor voor beeldverwerking die verschijnt in een 7-serie Snapdragon. De ISP ondersteunt tot op 4 camera's voor groothoek-, tele- en normale lenzen, alsmede de mogelijkheid om bokeh uit te rekenen, zelfs met 4K-video. Gebruikers kunnen hun smartphone aansturen als de AI-engine wordt gebruikt, de Hexagon 688.