De nieuwste telg in Qualcomm's Snapdragon-familie wordt nu uitgeleverd door de chipfabrikant en moet in de eerste helft van 2013 in mobiele apparaten verschijnen. De chipset is een goedkopere variant van de Snapdragon S4 en wordt in de eerste plaats in Azië verkocht.

China zwaarbevochten

De nieuwe chipset ondersteunt UMTS, CDMA and TD-SCDMA en richt zich daarmee op de Chinese markt. De Snapdragon S4 Plus mikt op middenklassers door verschillende 4G-technologieën te ondersteunen. De Snapdragon SoC's bieden een arsenaal aan mobiele technieken in de chipset, zoals ondersteuning voor Wi-Fi en Bluetooth.

Qualcomm maakt populaire chipsets voor smartphones en tablets in de Westerse markt. De system-on-chips combineren processorkracht met bijvoorbeeld 3G-functionaliteit. China is een enorme groeimarkt in de mobiele industrie die zwaar wordt bevochten door producenten als Broadcom, Nvidia, Intel en Qualcomm.

Slinkende marges

Chipmaker Qualcomm domineert de mobiele markt door een lagere marge te boeken per verkochte processor waardoor de prijzen laag blijven, zo staat deze maand in Wired te lezen. De grootste concurrentie op mobiel gebied komt van bijvoorbeeld Nvidia en Samsung, en niet van 'klassieke' chipmakers als Intel en AMD. De laatste richt zich niet op de mobiele markt en Intel probeert zich een weg terug te vechten met x86-processors voor onder meer Windows 8-tablets.

De OMAP van Texas Instruments wordt ook in menig mobiel apparaat gestopt, bijvoorbeeld in de Kindle Fire van Amazon en de Galaxy Nexus van Samsung. Desondanks ziet de chipbakkers zijn marges slinken en wil zich in plaats van op de mobiele markt meer richten op embedded chips voor industriële klanten zoals autofabrikanten.